La noroc

Cum se mai poate câștiga – cum se mai poate câștiga mult! – în România de astăzi? Băftosul (poate că și insistent, poate că și calculat, nu numai cu știința schemelor specifice care ar avea darul să te apropie de câștig, dar și, nicidecum în ultimul rând, a bugetului cotidian, ce să aibă puterea să te aducă, periodic, în pragul agenției) care a umflat duminică marele premiu la loto, de peste 26 milioane de lei, poate depune mărturie.
 

L.D. CLEMENT

Poate depune o mărturie, pe cea proprie, legată doar de aventura sa, care l-a adus, desigur, la un surâzător liman financiar. Cu mărturii mai mici pot veni cei care au câștigat premii mai mici, acum și la oricare alt sfârșit de săptămână. Cum poți pierde, chiar și investind regulat, mai mult sau mai puțin, o pot povesti toți ceilalți, mult mai mulți, cei mai mulți. Până și subsemnatul v-ar putea spune (dar ce relevanță să aibă doar povestea lui?) cum, în urmă cu mai bine de 20 de ani, într-o vreme când n-avea leafă, a câștigat (doar) o leafă la loto și, mirat și încurajat totodată de această întâmplare, s-a străduit ca în lunile ce au urmat să o piardă înzecit. Dar acesta n-ar fi, totuși, un argument pentru abandon, pentru vestejirea speranțelor… Cineva trebuie să câștige și, de fiecare dată, câștigă. Și chiar mult mai mult decât alții. El este (fie că va fi știut, fie că va rămâne – deși e cam dificil – un anonim) victoriosul. Iar vestea vine despre el și dinspre el, nicidecum despre mulțimea de perdanți care, poate, din când în când, ar fi meritând și ei o știre, tocmai pentru că sunt atât de mulți și atât de perdanți. Acum, când alte mijloace de a face bani par a fi din ce în ce mai iluzorii, ce-ar fi ca însăși România să joace la loto? Ar fi o variantă, nu-i așa? Dar va fi știind ea, România, varianta câștigătoare?…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: