Ioan Băncescu, șeful BJRVA:

Ogoare întregi zac părăsite, iar hipermarketurile sunt pline cu produse agricole importate

…Și aceasta și din cauză că renta viageră agricolă, plasa de siguranță pentru concentrarea suprafețelor agricole, s-a destrămat
 

Ideea care a stat la baza reglementărilor legale privind acordarea rentei viagere agricole a fost crearea unei plase de siguranță în vederea sprijinirii concentrării suprafețelor agricole în exploatații mari care să permită lucrarea pământului în condiții de eficiență. Așa opinează șeful Biroului Județean de Rentă Viageră Agricolă (BJRVA) Suceava, Ioan Băncescu, care face această declarație pe fondul desființării instituției de la 1 ianuarie 2011, precum și al sistării primirii de noi cereri de acordare a rentei încă de la debutul anului în curs. Dl Băncescu spune că imperativul încurajării comasării terenurilor agricole rămâne unul valabil, exprimându-și însă rezerva vizavi de materializarea acestui deziderat. Aceasta întrucât nu s-a reușit rezolvarea uneia dintre problemele fundamentale ale agriculturii românești, aceea a reglementării pieței produselor agricole. „În momentul de față trebuie asigurată funcționalitatea pieței produselor agricole. Acesta este nodul gordian care trebuie tăiat, din cauza ne-funcționării piețelor, mari suprafețe agricole neregăsindu-se în cultură”, reliefează dl Băncescu. Fostul prefect de Suceava din perioada 2002-2006 susține că între datele oficiale privind întinderea terenurilor rămase nelucrate și realitate există o foarte mare diferență. Ioan Băncescu evidențiază că, în timp ce ogoare întregi sunt părăsite, hipermarketurile sunt pline cu legume și fructe importate. Este și exemplul merelor aduse din Argentina și Chile, cele din producția livezilor de a Fălticeni alterându-se în depozite. „Și toate acestea pentru că nu există o politică închegată de încurajare a fermierilor autohtoni”, a încheiat șeful BJRVA Suceava. De la începutul anului viitor, BJRVA va fi preluat de Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA). Comisia Europeană a interzis autorităților de la București să mai primească noi dosare de rentă viageră agricolă, aceasta fiind considerată ajutor de stat.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: