Incursiune virtuală în dulapul bunicii

Cei ce “călătoresc” pe internet pentru a-și astâmpăra setea de informații știu că pot găsi astfel, adesea, oameni speciali, locuri și idei minunate. Așa am nimerit și noi, de pe net, tocmai în „Dulapul bunicii”.
 

De fapt, bunica ne-a deschis binișor o ușă a cămării ei cu dulcețuri delicioase, pentru că a înțeles vremurile moderne și i-a venit ideea să… socializeze pe Facebook, la un loc cu tinereii care sporovăiesc. Așa că întreg Dulapul Bunicii s-a instalat de-a binelea pe respectivul site de socializare, și-a “tras” pagină de prezentare și acceptă invitații la chat. Din prima conversație cu bunicuța în cauză am aflat că, de fapt, bătrânica cea harnică este mereu ocupată, așa că de prezentarea minunilor culinare ce ies din mâinile ei se ocupă purtătorul de cuvânt. Adică, bunica de pe Facebook nu e chiar bunică, e bunic, și încă dintre cei cărora le-ai putea cânta în voie “moșule, ce tânăr ești”, pentru că are doar 30 de anișori și încă nu-și imaginează cum va fi el pe la 60 ori 70. Și totuși, nu e nicio păcăleală. Nepotul în cauză, că despre un nepot al bunicii creatoare vorbim, s-a dedicat unui proiect frumos, serios și sănătos. Un proiect gustos Cristian este sucevean și locuiește în respectivul municipiu și acum. Nu e dintre cei ce n-au ocupație și pierd timpul pe net. A absolvit două facultăți, Drept și Administrație Publică, ultima completată cu studii de master în domeniu, are o slujbă, ca tot omul, are prieteni, dar… Deocamdată nu e vorba despre o afacere adevărată, ci doar despre un proiect, un test de piață pentru dulceață, la care participă cu drag și de-a dreptul încântați de savoarea ofertei prietenii și cunoscuții lui. În viitor ar putea, poate, să îi aducă profit, dacă va decide să transforme proiectul de simplă promovare a rețetelor autentice de dulceață într-o firmă de producție pentru așa ceva. Acum însă, Cristian ar vrea doar ca rețetele să nu se piardă și să nu se piardă gustul oamenilor pentru așa ceva. “Am cochetat mult timp cu ideea «dulapul bunicii», în fiecare dimineață când pe pâinea prăjită, peste untul ce cădea sclav căldurii, puneam câte o linguriță de dulceață, fie ea de trandafiri, căpșuni sau alte arome deosebite. Dar ce dulceață! O dulceață delicioasă și aromată, pe care ai recunoaște-o dintr-o mie. O dulceață desăvârșită de mama și bunica mea, adevărate experte. Și uite aici intervin «bunicile». Ele sunt responsabile cu umplerea rafturilor din dulăpior. Dar cum «ce sare din pisică șoareci mănâncă», voi fura secretele. Nu sunt egoist și asta m-a făcut să deschid dulapul și în fața altora, să-i îndemn să guste și să mi-i fac prieteni. Nu am considerat asta o afacere. Pur și simplu vreau să fac ceva, vreau să capăt puterea să promovez produsele tradiționale, singurele, de altfel, sănătoase și cu adevăratul gust al copilăriei. Și oare ce perioadă a fost mai frumoasă, mai lipsită de griji și mai plină de bucurii? În fiecare borcan, sub fiecare capac aș vrea ca fiecare degustător să găsească această aromă a copilăriei, să regăsească amintiri legate de cei dragi, de mama, de bunica lui. Că tot veni vorba despre trecut, oare nu putem reînvia obiceiul servitului dulceții în chisea și a unui pahar cu apă aburit în arșița verii, să renunțăm la ciocolată, la alune și la sucul colorat și bogat în… of, nici nu vreau să pomenesc de E-uri. Ele nu au ce căuta nici în dulap!”, spune Cristian. Tânărul chiar iubește dulețurile copilăriei, nu doar pentru că erau gustoase, ci și pentru că au fost și sunt încă pregătite în fiecare vară cu multă dragoste de mama lui și de bunica. “Dulcețurile sunt făcute de mama mea (58 de ani), împreună cu bunica mea (76 ani, dar încă în putere, și încă ce putere și energie are…!). Mama a învățat de la bunica și speră să ne învețe și pe noi, cei tineri. Să descriu o dulceață e greu, ar trebui să dau gust și miros scrisului sau hârtiei, pentru că o dulceață o recunoști după gust și miros, și nu după o descriere. Rețetele… sunt o mulțime, le putem găsi oriunde, dar ceea ce face o dulceață delicioasă e dăruirea cu care o faci. De asta am zis că nu privesc acest mic proiect ca pe o afacere, pentru că atunci ar trebui produsă în cantități foarte mari, ceea ce ar denatura gustul. Cred că m-aș orienta spre maximizarea profitului și m-aș depărta de scopul inițial. Privesc proiectul ca pe o posibilitate de suplimentare a veniturilor în viitor, ca pe o dorință de a face ceva, de a-mi apropia oameni și de a reînvia tradiția”, ne explică modest Cristian.  Dulceața de pe net Cristi ajută și el „Dulapul bunicii” să se dezvolte, cu mijloacele pe care le oferă vârsta și noile tehnologii. Amănuntele contează, așa că borcănelele cu dulceață, legate tradițional cu sforicele și pânză cu pătrățele, poartă și etichete, așa cum aveau și în cămările ordonate cu grijă ale gospodinelor de odinioară. Numai că nu le mai scrie nimeni cu creion chimic umezit pe buze, ci sunt produse la imprimantă. Poartă numele dulcețurilor, ca și în vechime, dar au și ceva nou: un număr de telefon mobil și o adresă de e-mail, pentru că, în zilele noastre, bunicii i-ar fi imposibil să culeagă “feedback” fără asemenea instrumente. Cristian e fericit, pentru că prietenii lui și prietenii lor se înghesuie acum să guste din dulceață. Unii chiar vor să le aibă acasă și o imploră pe bunica lui să le pregătească proviziile dulci pentru iarnă. “A pornit ca un joc, ca un simplu apel să iubim ce e bun, tradițional, sănătos și să respectăm eforturile gospodinelor noastre adevărate, care fac minuni fără conservanți și artificii chimice. Acum am ajuns să fim căutați pe Facebook de prietenii mei de prin țară și de prietenii lor, care insistă acolo, ori la telefon sau prin e-mail să le mai trimit dulceață făcută acasă la noi. Mă gândesc chiar să particip la târguri de specialitate în orașele mai mari și în viitor, cine știe, dacă vom avea cu ce și dacă vor fi la fel de sănătoase și entuziaste mama și bunica, poate transformăm totul în afacere și oferim dulcețurile și în magazine. Deocamdată sunt fericit că reușesc să nu las lumea să uite bunătățile tradiționale și că încă există destui care să le aprecieze”, a conchis Cristian.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: