Când fabrica merge

Se spune că, în ultima vreme – dacă n-au procedat astfel încă mai din timp, chiar de anul trecut –, până și “transnaționalele” au diminuat lefurile angajaților. Lefuri de regulă oricum mult mai mari decât în alte firme care sunt ori par potente și chiar uriașe față de cele plătite de stat. Spre o comparație, un angajat – dar bun, performant! – de la baza schemei poate încasa și cam cât ar încasa (la vedere…) un ministru.
 

L.D. CLEMENT

Așadar, mai de la toți s-a diminuat, s-a tăiat, s-a dat în șomaj. Iată însă că aflăm că ar mai fi “sectoare de activitate” în care salariile pot fi în creștere. Bunăoară, un membru de asociație de proprietari (cum mulți dintre orășeni sunt) ne informează cum că, printre altele, adunarea asociației sale (un fel de a spune; realitatea a arătat cel mai adesea că “adunarea” poate fi până la urmă și întâlnirea minorității care face și drege într-o astfel de structură) a stabilit (bănuim că a și votat) majorarea lefurilor angajaților săi. Foarte bine! Dacă “fabrica” funcționează și-i eficientă… Până și sursa noastră ar fi admis că așa ar fi fiind normal să fie, însă tot părea nelămurită gândindu-se că vârful asociației încasează lunar 2000 de lei, iar îngrijitoarea – 800. “Cât un medic debutant”, zicea el. Acum, nu știu cum ar fi bine să punem problema: că o femeie de serviciu câștigă cât un medic ori că un medic câștigă cât o femeie de serviciu?! (Cel puțin, în privința șefilor de asociații, îmi amintesc că, la supărare, primarul zisese că nu-i bine ca respectivii să aibă pe statul de plată – că… pe alte state nu se mai poate ști – mai mult decât el!) Probabil că o îngrijitoare – bună, performantă! – tre’ să câștige cât mai mult, dacă fabrica merge și e eficientă. Cât despre medic (ca un exemplu…), e liber să decidă dacă pleacă peste mări și țări sau dacă rămâne acasă, unde fabrica nu merge și nu e eficientă. Ar putea încerca să dea concurs și la asociația de locatari: cunoștințe de igienă are, la chimie (necesară în alegerea detergenților) e bun, știe să dialogheze cu “pacienții” de pe scară…; pile și sperț (ca aproape oriunde) îi mai trebuie.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: