Noul sistem de acordare și eliberare a concediilor medicale

Când bolnavul nu-i acasă, organu’ scrie… proces-verbal

Noul sistem de acordare și verificare a concediilor medicale care va fi aplicat de la 15 mai contrariază și medicii, și pacienții.
Primii spun că este „o nouă palmă” dată lor și că din nou li se îngreunează munca, iar Asociația Națională pentru Protecția Pacienților spune că actul normativ trebuie atacat la Curtea Constituțională.

 

“Nu știu ce să mai inventeze. Păi ești în concediu medical și te duci să iei o pâine, că n-are cine, sau te duci până la farmacie… Ce faci dacă vin ăia să te verifice?”, se întreabă o suceveancă.
Potrivit noii reglementări, persoanele care își iau concediu medical vor fi verificate la domiciliu de reprezentanți ai angajatorilor, ai Casei de Asigurări pentru Sănătate și ai Poliției, iar dacă nu sunt găsite acasă nu vor mai primi indemnizația de asigurări sociale aferentă concediului respectiv. Vizita la domiciliul bolnavului va fi efectuată numai la sesizarea scrisă a angajatorului.

Vizite după un orar prestabilit și amenzi duble pentru medici

Deocamdată nu s-a lămurit nimeni cine exact va face aceste controale și cum va fi plătit, fiindcă aceasta implică oameni în plus de la instituțiile implicate care să meargă pe la casele celor aflați în concediu medical.
Potrivit noului sistem, atunci când i se eliberează certificatul medical la medicul de familie sau la medicul specialist, pacientul va completa o declarație pe propria răspundere, prin care se obligă să indice adresa de reședință pe toată perioada concediului, să fie prezent la adresa indicată și să poată fi vizitat. Plătitorii indemnizației, însoțiți de poliție, verifică la adresa indicată dacă persoana este prezentă sau nu, dar nu au voie să intre în locuință. S-a stabilit și un…orar în care se vor face vizitele: 8-11, 12-17, 18-20. Birocrația însă nu se oprește aici; după ce se verifică dacă persoana aflată în concediu medical este la domiciliu, se încheie un proces-verbal, în care se precizează dacă persoana a fost găsită la adresa indicată. În cazul absenței acesteia, se va încheia de asemenea un proces-verbal și se va sista plata concediului de a doua zi.

„Iar ne îngreunează munca”

O altă „durere” provocată de noul sistem este că a crescut cuantumul amenzilor pentru cei care nu respectă prevederile legale în acordarea concediilor medicale. Astfel, refuzul nejustificat de plată a indemnizațiilor, calculul și plata eronate ale acestora se vor sancționa cu amenzi cuprinse între 2.500 lei și 5.000 lei, dublu față de cuantumul actual. Mai mult, eliberarea certificatelor de concediu medical cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare se va sancționa cu amenzi cuprinse între 5.000 lei și 10.000 de lei.
Referitor la toate aceste măsuri, purtătoarea de cuvânt a medicilor generaliști din Suceava, dr. Irina Badrajan, spune că vor îngreuna și mai mult munca medicilor: „Eu nu înțeleg de ce trebuie să luăm declarație pacientului, iar ne îngreunează munca, și de ce medicul trebuie să fie pedepsit – mi se pare o nedreptate. Și în alte țări există acest procedeu, în Franța de pildă, dar acolo medicul scrie niște ore în care pacientul are voie să iasă din casă, în rest trebuie să stea acasă ca să poată fi contactat. Or, la noi are doar două ore. Păi dacă trebuie să facă fizioterapie, de pildă, stă numai două ore? Complet aiurea, sunt niște condiții obiective care trebuie respectate. Ei trebuie controlați, dar măsura aceasta înseamnă o neputință și o palmă care ni se dă iarăși”, a declarat dr. Badrajan.
Asociația pacienților consideră că „primul bolnav care va avea de suferit va putea ataca legea la Curtea Constituțională, deoarece aceasta încalcă drepturile și libertățile cetățenești’’.
Pe de altă parte, reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate spun că noile reglementări ar putea scădea cu 20% cheltuielile pentru concedii medicale.
În 2009, au fost înregistrate peste 3,2 milioane de certificate medicale, din care aproape două milioane au fost prescrise de către medicul de familie, iar restul de specialiștii din policlinici și de cei din spitale. În județul Suceava, anul trecut s-au acordat cu 23.708 concedii medicale mai mult față de anul anterior. Din totalul concediilor medicale, 80% au fost pentru boală și 20% pentru sarcină și lehuzie.
Și numărul de zile de concediu medical a fost mai mare, în anul 2009 fiind acordate 510.745 zile, față de 397.049 de zile în 2008.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: