Ieri a fost deschis, la Suceava

Cel mai mare proiect european din județ

El are o valoare de 120 milioane euro, fiind finanțat prin POS Mediu > Proiectul va avea peste 200.000 de beneficiari din aglomerările urbane Suceava – Salcea, Fălticeni, Rădăuți, Vatra Dornei, Gura Humorului, pentru care se vor moderniza și extinde alimentările cu apă și rețelele de canalizare

Peste 200.000 de persoane din 5 aglomerări urbane din județ vor beneficia de modernizarea și extinderea alimentărilor cu apă și rețelelor de canalizare. Este vorba despre cel mai mare proiect european din județul Suceava, în valoare de 120 de milioane de euro, finanțat prin Programul Operațional Sectorial (POS) de Mediu, pentru apă și apă uzată, care a fost deschis ieri, în prezența reprezentanților Ministerului Mediului.

 

Președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat că s-a lucrat mult pentru ca acest proiect să înceapă în județ și că obiectivul principal este ca gradul de conectare la rețele de apă și canalizare în județ să atingă 80%. Potrivit șefului deliberativului județean, până la sfârșitul acestui an ar trebui să fie realizată documentația tehnică, astfel încât lucrările să fie începute din 2011.
La rândul său, Florin Butnar, director în cadrul Ministerului Mediului, a declarat că este încrezător că până la sfârșitul anului documentația va fi finalizată, astfel încât în noiembrie-decembrie să fie depusă spre aprobare la Ministerul Mediului și la Comisia Europeană. El a recomandat ca, în paralel cu întocmirea documentației tehnice, operatorul regional de apă canal, ACET SA Suceava, să lucreze la documentația de licitație, pentru ca aceasta să fie pregătită după avizare.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat că acest proiect vine în completarea celui derulat în prezent prin ISPA în municipiu și că se vor extinde rețele de apă și canalizare din municipiu, astfel încât de la un grad de conectare actual de 83% se va ajunge, după implementarea proiectului, la un grad de conectare de 96%, fiind probabil cel mai mare grad de conectare din țară.
Consultantul proiectului este un consorțiu format din firma spaniolă Eptisa Servicies de Inginieria SL și Eptisa România, care a câștigat licitația organizată în acest sens pentru o valoare de 20,26 milioane lei, fără TVA.
Consultantul urmează să realizeze studiul de fezabilitate, proiectul tehnic, analiza financiară, analiza cost-beneficiu, documentația de atribuire și dirigenție pentru proiectul finanțat prin Programul Operațional Sectorial – Mediu, Axa prioritară 1, în valoare de 120 milioane euro, care are drept beneficiari peste 200.000 locuitori, din 5 aglomerări urbane din județ.
Conform documentației și a criteriilor principale impuse de POS pentru aglomerări de peste 10.000 locuitori și grad de conectare la finalul investiției de peste 91%, se vor rea-liza investiții pentru alimentări cu apă și canalizare în aglomerarea urbană Suceava – Salcea, investiția fiind de 34 milioane euro, aglomerarea urbană Fălticeni, cu o investiție de aproape 18 milioane euro, aglomerarea urbană Rădăuți, urmând să fie realizate lucrări în valoare de 22,7 milioane euro, aglomerarea urbană Vatra Dornei cu investiții de 8,14 milioane euro, și aglomerarea urbană Gura Humorului, unde se vor realiza investiții de 17,2 milioane euro.
De asemenea, o sumă de aproape 20 milioane euro este prevăzută pentru echipament, asistență tehnică, proiectare, supervizare și alte cheltuieli neprevăzute.
Master-planul acestui proiect a fost aprobat în cursul anului 2009 de Consiliul Județean Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: