La Muzeul de Istorie Suceava

Sârmă ghimpată de la frontiera dintre România și R. Moldova

Luni, președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a participat la inaugurarea podului Rădăuți Prut – Lipcani

 

Al zecelea punct de trecere a frontierei între România și Republica Moldova a fost inaugurat luni, podul Rădăuți Prut – Lipcani ridicându-se la valoarea de 11 milioane de euro, investiție finanțată de UE. Cu această ocazie, președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat ieri că a tăiat o bucată din gardul de sârmă ghimpată de la frontiera româno-moldovenească, care era „o cortină de fier” între cele două țări, și o va preda Muzeului de Istorie din cadrul CMB Suceava. „Această sârmă ghimpată are o semnificație apăsătoare. Este o piesă de muzeu care să arate urmașilor noștri ce nu trebuie făcut”, a spus Flutur.
Primul cetățean din R. Moldova care a trecut prin noul punct vamal a fost premierul Vlad Filat. “După 66 de ani, este în sfârșit posibilă trecerea peste râul Prut. Cu un an în urmă, la o acțiune de protest, când am rupt o bucată de sârmă ghimpată, am spus că vom scoate tot gardul de sârmă, iar podul va fi pus în funcțiune. Iată că am reușit, pas cu pas. Noi ne dorim să trăim liber și să circulăm liber”, a declarat Filat.
Panglica inaugurală a fost tăiată împreună cu ministrul român al administrației și internelor, Vasile Blaga. El a precizat că podul Rădăuți Prut – Lipcani este cel de-al zecelea punct de trecere a frontierei dintre R. Moldova și România. “De la sfârșitul lunii martie veți putea trece pe aici fără vize, pentru că Acordul de mic trafic va intra în vigoare! Sperăm să vedem cât mai curând permisul european de mic trafic”, a subliniat ministrul român.
Într-o primă etapă, punctul vamal de la Rădăuți Prut va fi unul provizoriu, au anunțat autoritățile române. Ulterior, autoritățile din Botoșani vor face demersuri la guvernul român pentru construirea unui sediu permanent.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: