La Vatra Dornei funcționează cea mai mare centrală termică pe rumeguș din România

 

Municipiul-stațiune Vatra Dornei are cea mai mare centrală termică pe rumeguș din România, cu o capacitate instalată de 12 megawați pe oră.
Potrivit unei informări a Filialei Teritoriale Suceava a Agenției Române pentru Conservarea Energiei, centrala a fost construită în cadrul programului “Rumeguș 2000”, fiind pusă în funcțiune în mai 2004. Valoarea totală actualizată a investiției este de 4,5 milioane de euro, 36,07% din finanțare fiind asigurată de organismele europene, 25,28% de Agenția Română pentru Conservarea Energiei, 10,12% din fonduri locale, iar 28,53% de la Ministerul Mediului și Gospodării Apelor și Departamentul de Protecția Mediului din Danemarca.
Pentru producerea agentului termic, centrala termică pe rumeguș de la Vatra Dornei utilizează două cazane de câte 6 megawați putere instalată fiecare, precum și un cazan de 6 megawați pe combustibil lichid ușor, ținut ca rezervă. Distribuția energiei termice se realizează la nivel de scară de bloc, cu ajutorul unei rețele de conducte de 4,6 km. Conform informării ARCE Suceava, la fiecare scară de bloc există o unitate de schimbătoare de căldură, aceasta preparând, în regim automat, agentul termic din calorifere, precum și apa caldă menajeră. De asemenea, unitatea este dotată cu aparate de măsură a cantității de căldură livrate pe fiecare scară, arderea rumegușului fiind comandată de un calculatorul de proces.
Centrala termică pe rumeguș de la Vatra Dornei alimentează școala, două grădinițe, o creșă, un liceu, casa de cultură, 1600 apartamente, 4 hoteluri, primăria, clădirea poliției, policlinica și spitalul. Anul trecut, producția de energie termică înregistrată a fost de 30590 de gigacalorii.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: