Sucevenii renunță la ajutoarele la încălzire

Cea mai mare scădere a numărului de solicitanți se înregistrează în municipiul Suceava, de la 10.350 la 8.926 de cereri, respectiv de 1.424 de familii

 

Mai puțini suceveni au solicitat anul acesta acordarea sprijinului financiar la încălzirea locuințelor în sistem centralizat. Așa se poate concluziona dintr-o statistică provizorie a Agenției pentru Prestații Sociale Suceava, conform căreia scăderea numărului de solicitanți este semnificativă.
Potrivit directorului executiv al instituției, Mirela Florea, până acum au înaintat cereri 8926 de beneficiari ai serviciilor Termica Suceava, 1526 ai Servicii Comunale Rădăuți, 117 ai Servicii Termice Gura Humorului, fiind așteptate cele de Regnafor Vatra Dornei și DADP Câmpulung Moldovenesc.
Dacă în sezonul rece trecut au primit ajutoare pentru căldură circa 13.000 de suceveni racordați la termoficarea centralizată, în acest sezon au solicitat sprijin doar 10.569 de consumatori. Cea mai mare scădere se înregistrează în municipiul Suceava, de la 10.350 la 8926 de cereri, respectiv de 1424 de familii. Cauzele pot fi multiple, începând de la ieșirea la suprafață a unor venituri nedeclarate și până la plecarea unor localnici la muncă în străinătate. De asemenea, având în vedere acordarea sprijinului pe tranșe de venit și procente din consum, beneficiarii unei compensații de câțiva lei preferă să nu-și mai consume timpul cu completarea formularelor.
Reamintim că sunt beneficiari de sprijin financiar titularii de cereri cu venit net mai mic de 615 lei pe membru de familie, scopul demersului fiind acoperirea costurilor cu căldura ale familiilor cu posibilități reduse. Măsura se aplică în intervalul noiembrie 2009 – aprilie 2010, iar, în funcție de consum și intrările bănești în casă, consumatorii pot avea facturi compensate în proporție de 10% până la 90%.
Prin intermediul Agenției pentru Prestații Sociale se achită ajutoarele pentru încălzirea cu energie termică, gaze naturale și combustibili solizi. Pe partea de energie termică și gaze naturale, plata subvențiilor se efectuează direct la furnizorii de servicii, în timp ce, în ultimul caz, fondurile sunt înaintate la primării, care la rândul lor le distribuie beneficiarilor.
În total, în județul Suceava au cerut ajutoare bănești pentru încălzirea locuințelor 116.715 familii, acestea urmând să aibă parte de compensații de 5,42 milioane lei.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: