Pe dos

Nu dintr-o dată, însă, până la urmă, în ultimele decenii, cetățenii Occidentului au învățat și aplică un principiu simplu și comod (pentru ei): să nu spui altuia cât câștigi, cu ce partid ții și ce orientare sexuală ai. Dintre cele trei secvențe ale sale, s-ar părea că în România doar ultima ar avea o mai mică relevanță (cu excepția unor periodice puseuri exhibiționiste ale minoritarilor care, atunci când politica lor o cere, nu numai că nu își tăinuiesc orientarea, ci mai-mai că ar ieși pe străzi în… orientarea goală), însă este clar că celelalte se aplică pe dos, de e pace, de-i campanie.

 

L.D. CLEMENT

A spune cât câștigă (sau nu chiar așa: ci a etala, demonstrativ vilele, piscinele, limuzinele, vacanțele, hainele de firmă etc.) înseamnă, pentru destui, a-și măsura și afirma permanent “cota de piață”, într-o lume în care, tot mai concretă, falia nu-i desparte neapărat pe cei bogați de cei săraci, pe cei tari de cei slabi, ci mai cu seamă pe cei șmecheri de cei fraieri. A spune cu ce partid ești, chiar de vei fi fiind doar lipitor/păzitor de afișe (acum) și, în rest, politician de fotoliu (schimbând canalul de la “Sinteza zilei” la “Nașu’” și înfuriindu-te la Antena 3 pentru a jubila la B1 sau viceversa) înseamnă, nu-i așa?, că ești (chiar dumneata!) “la putere” sau “în opoziție”. Și că, de pe aceste poziții, poți fi vehement în birou (visând că partidul te va lua de pe scaun și te va cocoța pe fotoliu) sau chiar pe tarla, la coada sapei, unde, dacă strigi tare, te vei și vedea, la vremea ta, consilier local, în comisia economică sau cea de urbanism. În România e chiar bine să zici de-al cui partid ești, ca lumea să știe cum să te ia: ești sus sau ești jos? Te bați cu pumnii în piept sau joci scena umilinței, așteptându-ți gloria?

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: