Firma care “vindea” vacanțe în Tenerife nu are licență de la Ministerul Turismului

CJPC Suceava a sancționat SC White Sands Marketing SRL Iași cu 18.000 lei pentru 3 nereguli și a obligat firma să dea banii înapoi sucevenilor care s-au plâns de contracte > Doi potențiali clienți au plătit câte 975 euro pentru vacanțe în Tenerife pentru 4 persoane, dar imediat au bănuit că e țeapă și au reclamat firma la Protecția Consumatorilor

 

Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor a finalizat verificările reclamațiilor la adresa SC White Sands Marketing SRL Iași din partea a doi suceveni care au încheiat contracte (lor li s-au părut dubioase) cu firma pentru „vacanțe de vis” în Tenerife și care au plătit pentru ele aproape 1000 de euro de fiecare.
Comisarii CJPC au fost de acord cu faptul că acele contracte sunt mai mult niște povestioare din care lipsea ce îl interesează de fapt pe cel care dă banii și semnează. Informațiile erau diluate bine, vagi, ceea ce contravine legislației de protecție a consumatorilor.
Pe puncte, verificatorii au constatat, în primul rând, că firma ieșeană nu deține licență de la Ministerul Turismului, motiv pentru care a fost sancționată cu 5000 de lei. Asta ar fi trebuit să fie destul în ce privește credibilitatea firmei, dar mai erau și altele.
SC White Sands Marketing SRL se face vinovată apoi de „practică comercială abuzivă”, pentru că în clauzele din contract lipsea cu desăvârșire posibilitatea de reziliere unilaterală a actului. Altfel spus, mort sau viu, îi mai conveneau sau nu clientului clauzele din contract după semnare, acesta era bătut în cuie, iar omul nu mai putea renunța la el fără să piardă banii. Conform legislației, amenda aplicată în acest caz a fost 10.000 de lei.
Contractul pe care firma de turism îl încheia cu clienții dornici de vacanțe exotice mai avea destule lacune. „Firma nu menționa în contract nicio informație legată de locația, categoria și clasificarea hotelului unde clientul urma să ajungă”, a declarat Elena Oanea, șeful CJPC Suceava. Pentru aceste ambiguități, CJPC a mai aplicat o sancțiune de 3000 de lei. „Ca să fie foarte clar, noi nu ne-am pronunțat asupra serviciilor pe care această firmă le oferă, deoarece pentru aceasta trebuie să plece cineva în Tenerife, să constate ce găsește acolo, iar apoi, dacă e cazul, să reclame. CJPC a verificat doar legalitatea contractului care, evident, a născut suspiciuni privind activitatea acestei societăți cu profil de turism”, a completat comisarul superior Elena Oanea.
Pe lângă aceste sancțiuni, pe care firma de turism are libertatea să le conteste în instanță, s-au dispus alte două măsuri pe care SC White Sands Marketing SRL este obligată să le execute. Prima înseamnă restituirea integrală a contravalorii vacanței cu „parfum” de țeapă pe care au oferit-o celor doi suceveni. Aceștia trebuie să-și primească banii înapoi în maxim 15 zile de la data luării la cunoștință.
A doua este refacerea contractului cețos, ambiguu și abuziv, astfel încât el să corespundă cerințelor legi.
Refuzul de a se conforma acestor din urmă măsuri aduce firmei sancțiuni financiare de până la 20.000 de lei.

Proprietăți de vacanță la un preț de… „să moară mama” !

Mai mulți suceveni au primit telefon de la SC White Sands Marketing SRL Iași la sfârșitul lunii septembrie și convocați la o „sesiune” turistică în care firma promova un concept nou pentru România, cel în care doritorii pot deveni proprietari pe o locație de vacanță de 4 sau 5 stele la un preț de „să moara mama”. Firma era într-un turneu de promovare a conceptului, început în Iași, continuat apoi la Suceava și ulterior la Piatra Neamț.
Prezenți la acele adunări, doi suceveni au fost tentați de idee și au acceptat o vacanță de 4 persoane în Tenerife, ce ar fi trebuit să însemne o tatonare asupra locului care ar putea fi achiziționat în viitor. Au semnat contractele și au plătit fiecare câte 975 de euro, dar imediat după aceea au avut suspiciuni privind actul semnat, care nu spunea mai nimic despre locul în care ar fi urmat să plece. Și-au redactat suspiciunile la CJPC.
Alte două reclamații similare sunt în verificare și la Protecția Consumatorilor Iași, speța urmând a fi adusă la cunoștință și Agenției Naționale de Protecție a Consumatorilor.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: