ÎPS Pimen împlinește astăzi 80 de ani

„La acest ceas, aniversar, rog pe Bunul Dumnezeu să îmi dea răbdare”

– Înaltpreasfințite Părinte Arhiepiscop Pimen, într-o discuție cu unul dintre prefecții Sucevei, afirmam, în urma întrebării oarecum disprețuitoare „cine-i Pimen ăsta?”, că ierarhul locului ar fi adevăratul lider al ținutului, pentru că, vorba Scripturii, el este „născut, iar nu făcut”. „Nașterea” dumneavoastră întru călugărie, când, unde, cum s-a făcut?
– Pentru domnul prefect de care ați spus, am un răspuns simplu, scripturistic: „Omul cel bun, din comoara cea bună a inimii sale, scoate cele bune, iar omul rău, din comoara cea rea a inimii sale, scoate cele rele” (Matei 12, 35). Peisajul în care m-am născut și am copilărit, urmele unui schit din apropierea satului natal, rânduiala postului ca-n mănăstire în familia mea și a satului, frecventarea bisericii în fiecare duminică și sărbătoare, corul organizat de preotul parohiei, Constantin Păpădie, și predicile sale cred că au contribuit la creșterea gândului și, apoi, a hotărârii de a-mi îndrepta pașii spre mănăstire. Aceasta s-a petrecut în anul 1948, când am intrat ca frate al obștii și elev la Seminarul monahal.

 

ÎPS Pimen

– Care v-a fost parcursul școlar și, ulterior, cel eclesiastic? Numiți câțiva dintre colegii dumneavoastră străluciți fie pe tărâm laic, fie pe cel bisericesc.
– Școala Primară (Elementară) am făcut-o în satul natal, apoi Liceul Teoretic, și, în continuarea lui, Seminarul monahal. După terminarea Seminarului am depus voturile monahale (la 10 martie 1951) și în același an, la 29 iunie, am fost hirotonit ierodiacon. În anul 1952 am predat în Mănăstirea Secu și Neamț la ciclul II (clasele 11 și 12). Referitor la colegi, din cei 70 câți am absolvit Institutul Teologic București (1953–1957), aproape toți au intrat în cler și s-au dovedit preoți cu activitate pilduitoare ca părinți sufletești și capi de familie.
– Studiile specifice într-un Occident altceva decât ortodox, dar creștin, totuși, nu au slăbit în conștiința Sfinției Voastre dreapta credință? Știți că se insinuează sau se afirmă chiar de-a dreptul că pelerinajul în acea lume nu rămâne fără urmări pentru creștinul ortodox, fie el chiar și ierarh.
– După terminarea Facultății de Teologie am fost numit stareț la Mănăstirea Putna unde am activat până în 1961. În anul 1957, 6 octombrie, am fost hirotonit ieromonah. Între anii 1961-1964 am activat: ca preot duhovnic la Mănăstirea Văratic (un an și o lună), apoi ca preot paroh la parohia Durău, mănăstirea fiind desființată ca urmare a decretului 410/1958. În 1964, luna iunie, până în 1974, luna decembrie, am fost ghid la Mănăstirea Putna. În perioada anilor 1974-1978 mi s-a încredințat misiunea de a fi stareț la Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou. Tot în acești ani am fost însărcinat cu mai multe misiuni peste hotare. În primul rând, de către Mitropolia Moldovei și Sucevei, am fost trimis cu o bursă în Germania, de 4 luni de zile, pentru a învăța limba germană; apoi de către Patriarhie trimis la Arhiepiscopia Ortodoxă Misionară din SUA unde am stat două luni de zile. Această trimitere s-a petrecut ca urmare a solicitării Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Victorin în vederea înlocuirii Înaltpreasfinției Sale, în urma dorinței de a se retrage din slujirea arhiepiscopală și stabilirea la Mănăstirea Putna. Înaltpreasfinția Sa nu a precizat ce persoană să fie trimisă. A lăsat la aprecierea P. F. Părinte Patriarh Iustin. După aceasta am plecat la Ierusalim 8 luni de zile în vederea numirii mele în postul de reprezentant al Patriarhiei la Căminul Bisericii noastre din Ierusalim. Aceasta, motivat de faptul recomandării și alegerii părintelui Vasile Costin în postul de Episcop Vicar Patriarhal; părintele Costin era reprezentantul Bisericii noastre la Ierusalim.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: