În cazul muncitorului îngropat de viu pe un șantier din campusul universitar

ITM respinge ancheta celor de la „Test Prima”

Specialiștii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă au luat această decizie din cauza inadvertențelor care au apărut între ceea ce spune angajatorul și cauzele reale ale producerii accidentului

 

Specialiștii de la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) au respins dosarul de anchetă întocmit de reprezentanții firmei “Test Prima” în cazul accidentului de muncă produs luna trecută, în campusul universitar, când unul dintre angajații societății de construcții menționate a fost la un pas de moarte, după ce malurile gropii pe care o să-pase s-au prăbușit peste el. Anunțul a fost făcut ieri de directorul coordonator adjunct al ITM, Gheorghe Straton, care ne-a explicat că dosarul nu a fost acceptat din cauza unor “inadvertențe care au apărut între ceea ce spune angajatorul și cauzele reale ale producerii accidentului”. Una dintre neconcordanțe se referă chiar la modul de săpare a gropii. “Dosarul a fost depus pe data de 11 august (a.c.) și înregistrat cu numărul 10846. A fost respins pe data de 17 august (a.c.)”, a declarat Gheorghe Straton, atrăgând totodată atenția că firma este obligată să refacă ancheta.
Directorul coordonator adjunct al ITM ne-a arătat că dosarul nu conținea concluzii și ne asigură că angajatorul nu a aruncat vina producerii accidentului asupra victimei. “În dosar sunt evidențiate o serie de cauze care au dus la producerea accidentului, multe dintre ele îndreptându-se spre angajator și nu spre angajat”, ne-a explicat Gheorghe Straton.
Amintim că luna trecută, Ioan Todiruți, angajat al firmei “Test Prima”, a coborât într-o groapă adâncă de circa 4 metri, fără să-i asigure malurile în prealabil, prin montarea de planșee. Probabil că, din grabă sau neglijență, echipa de muncitori care executa lucrarea a sărit peste a-ceastă etapă, pe motiv că groapa ar fi avut diametrul destul de mare și ar fi existat slabe perspective să se întâmple vreo nenorocire. Ei bine, nenorocirea s-a produs și, într-o fracțiune de secundă, un mal de pământ s-a surpat și l-a acoperit în totalitate pe cel care coborâse să schimbe un cămin din beton al unei conducte de apă potabilă. Norocul a făcut ca victima să fie zărită de colegii săi, care au acționat prompt și l-au scos de sub pământ în timp util.
Potrivit legislației, întrucât, în urma accidentului, Ioan Todiruț a scăpat cu leziuni ușoare, ancheta pentru stabilirea cauzelor care au dus la producerea accidentului va fi desfășurată de firma angajatoare, adică SC “Test Prima”, și nu de Inspectoratul Teritorial de Muncă.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: