Fostul primar de la Frumosu, cercetat de DNA

Viorel Morari a fost reclamat că a făcut afaceri cu terenuri aparținând domeniului public al comunei > Declarând-o ca fiind domeniu privat, el a vândut unui apropiat al său, prin licitație, și o suprafață folosită de școala din Dragoșa > „Sunt lucruri și fapte evidente ce nu se pot ascunde”, a declarat Maftei Tiron, actualul primar al comunei, care a scos la lumină pentru cercetări unul dintre exemplarele dosarului licitației, ascuns acum doi ani din motive de siguranță

 

Primăria Frumosu

Fostul primar al comunei Frumosu, Viorel Morari, este cercetat de Departamentul Național Anticorupție din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, fiind reclamat de un grup de localnici că ar fi făcut afaceri cu pământul aparținând domeniului public al comunei.
Declarând anumite suprafețe ca aparținând de fapt domeniului privat al comunei Frumosu, primarul a scos la licitație în 2007 și un lot de aproape 800 mp folosit ca loc de joacă pentru elevii școlii din satul Dragoșa de mai bine de 75 de ani.
Licitația a fost „un aranjament”, spun oamenii din Frumosu, care s-au revoltat imediat după vânzare, adjudecarea terenului fiind făcută de către o persoană apropiată primarului Morari. „De licitație s-a știut abia în momentul efectuării ei, fără să fie anunțată din timp, cum spune legea. Participanții la ea și ulterior și cumpărătorii au fost de fapt tatăl, fiul și fiica, fapt ce se poate ușor constata din procesul-verbal al licitației”, au declarat sub semnătură un grup de cinci localnici din comuna Frumosu.
Primarul Viorel Morari a vândut lotul, deși era locul cel mai nimerit și solicitat de părinți pentru construirea unui teren de sport, pentru amenajarea unui loc care să servească în continuare unității de învățământ.
Dar conducerea școlii sau părinții elevilor n-au fost întrebați, iar suprafața în cauză a fost vândută prin așa-zisa licitație pe o sumă derizorie, de numai 1172 de lei, respectiv pe aproape 15.000 de lei vechi/mp.
Noii proprietari au închis cu această ocazie accesul copiilor și al personalului didactic spre toalete, ca și spre o magazie de lemne ce se aflau pe lotul cumpărat. S-au angajat însă, ca pe cheltuială proprie, să facă alte puncte sanitare într-un loc indicat de primărie și conducerea școlii.

Prietenul, din bugetul local se cunoaște

Toalete n-au mai fost însă făcute din banii cumpărătorilor, care ar fi trebuit să investească pentru construirea lor mai mult decât dublul sumei date pe pământul în sine. 1172 de lei îi costase lotul, iar construirea noilor puncte sanitare i-ar fi ajuns la aproximativ 3000 de lei.
Le-a sărit însă în ajutor tot prietenul lor, primarul Viorel Morari. De ce să cheltuiască oamenii, când acesta avea la dispoziție bugetul local în care se putea da iama? Astfel că suma a virat-o el constructorilor, fără mustrări de conștiință, din această sursă.
Mai mult, dacă cineva avea de gând să respecte clauzele contractuale, primăria ar fi putut rezilia contractul de vânzare-cumpărare din luna mai 2008. „Terenurile se vând numai în scopul realizării de construcții, iar, dacă în termen de maximum 1 an de zile, nu se începe realizarea construcțiilor, contractul de vânzare-cumpărare se va socoti reziliat de drept”, scria cât se poate de sever în precizările Primăriei înainte de susținerea licitației, pe 14 mai 2007. Pe terenul cu pricina nu s-a construit nimic între timp, iar contractul de vânzare-cumpărare nu a fost reziliat un an mai târziu. Probabil pentru că demaraseră deja cercetările în legătură cu vânzarea celor 800 mp aferenți școlii din Dragoșa. Din iunie, Viorel Morari n-a mai fost primar al comunei Frumosu, în locul lui fiind ales vicele, Maftei Tiron.

„Cred că Parchetul se va pronunța în favoarea anulării licitației și, implicit, a anulării contractului de vânzare-cumpărare”

Primarul comunei Frumosu din 2008 încoace ne-a confirmat faptul că fostul său șef este cercetat de Departamentul Național Anticorupție și de Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc pentru vânzările de teren din 2007. Dosarul licitației a fost întocmit atunci în 3 exemplare. Din două, rămase în primărie, au dispărut mai multe acte, cercetările fiind susținute doar de documentele din al treilea exemplar, ascuns în urmă cu doi ani, chiar de Maftei Tiron, viceprimarul de atunci.
„Am avut toată disponibilitatea pe durata cercetărilor, pentru că sunt lucruri și fapte evidente, ce nu se pot ascunde. Din punctul meu de vedere, acolo unde s-au produs acte de încălcare a normelor legale, acestea trebuie sancționate. Asupra lor se va pronunța însă Parchetul, iar eu cred că o va face în favoarea anulării licitației și, implicit, a contractului de vânzare-cumpărare a lotului aferent școlii”, a declarat Maftei Tiron.
Primarul comunei Frumosu spune că terenul pentru care este cercetat Viorel Morari aparține domeniului public al comunei, și nu domeniului privat, convingerea lui fiind dată de extrasul de Carte funciară. „Cartea funciară nu specifică apartenența terenului, dar arată clar vecinătățile, care sunt neschimbate de zeci și zeci de ani. Vecinătățile există deci, și ele corespund delimitării domeniului public al comunei Frumosu, domeniu pe care sunt amplasate școala și Căminul cultural, inclusiv lotul în discuție, chiar dacă acesta a fost curățat și extins puțin spre malul pârâului Dragoșa. Nu poate fi nicio confuzie”, a încheiat primarul Tiron.

Cei care l-au reclamat pe Morari la DNA vor să răscumpere terenul și apoi să-l dea înapoi școlii

Loturile vândute de primărie în 2007 au stârnit patimi între membrii aceleași familii. Unul dintre ei este chiar cumpărătorul terenului din preajma școlii, alții au pământ în vecinătate. Câțiva dintre ei au semnat reclamația de la care a pornit anchetarea fostului primar de la Frumosu.
Furiile și scandalurile dintre ei nu fac însă obiectul materialului nostru, cu atât mai mult cu cât semnatarii pledează în continuare cauza școlii, pentru restituirea terenului în folosul elevilor. Deși nu va fi cazul dacă instanța va anula licitația, localnicii din Frumosu s-au arătat dispuși să răscumpere terenul pentru a-l dona apoi școlii din Dragoșa. „Dacă școala nu dispune de suma necesară redobândirii acestei suprafețe, noi, semnatarii acestui memoriu, vom contribui cu suma plătită de așa-zișii cumpărători. O vom dona apoi școlii în folosul elevilor”, s-au angajat în scris cei 5 semnatari: Gheorghe, Vasile și Ștefan Huțuleac, Niculina Șestac și Dumitran Mircea Caprian.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: