PSD Suceava 2020

Economia suceveană nu mai poate susține plata pensiilor !

La bugetul județean de asigurări sociale încasările sunt cu 30% sub cele stabilite, suma achitată beneficiarilor fiind cu 229 milioane lei mai mare față de cea colectată de la contribuitori > Deficitul înregistrat este compensat cu alocări de la bu-getul central al asigurărilor sociale, precum și din rezerva bugetară națională

Conducerea Casei Județene de Pensii face apel la asociații unici, asociații comanditari sau acționari, administratorii sau managerii care își desfășoară activitatea pe baza unui contract de administrare sau management, la membrii asociațiilor familiale sau persoanele autorizate să desfășoare activități independente, să se asigure la instituția amintită, în baza contractului de asigurare.

 

Pensionari

Demersul survine imposibilității susținerii, din colectările de pe plan județean, a fondurilor necesare plății pensiilor și celorlalte prestații sociale de competența Casei. Până la această dată, din categoria menționată, la bugetul asigurărilor sociale există 3280 de contribuitori, potențialul estimat fiind unul mult mai mare.
Directorul coordonator Mirela Adomnicăi arată că, în acest context, de la 1 septembrie, CJP va solicita Direcției Generale a Finanțelor Publice o listă cu operatorii vizați, identificați în baza declarațiilor de venit, iar celor depistați ca neasigurați li se vor calcula retroactiv obligațiile de plată, majorările de întârziere aferente și li se va aplica o amendă cuprinsă între 300 și 600 lei.
„Pe toate aceste categorii le rugăm să vină să-și clarifice situația, pentru că, până la urmă, este în interesul lor să se asigure, astfel încât să poată beneficia de un stagiu de cotizare și de dreptul de pensionare”, subliniază dna Adomnicăi.
În județul Suceava, suma adunată, în primul semestru al anului, din contribuțiile la asigurările sociale, este de 290,5 milioane lei, gradul de colectare realizat fiind de 71% din cel stabilit. În schimb, prestațiile sociale care trebuie asigurate din acest buget se ridică la 519,6 milioane de lei, neacoperirea de necesar însumând 229 milioane lei. Deficitul înregistrat la nivel județean este compensat cu alocări de la bugetul de stat al asigurărilor sociale, precum și din rezerva bugetară națională.
Directorul coordonator Mirela Adomnicăi spune că această situație este o urmare a faptului că, la cei 156.125 de pensionari, numărul asiguraților, în speță a contribuitorilor la sistem, este de doar 115.114 persoane. Șefa CJP reliefează că Bugetul Muncii și Solidarității Sociale înregistrează, la jumătatea anului, deficitul prognozat pentru întreg anul 2009.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: