Rădăuți, Zilele Municipiului

„Cultura ne reprezintă, este cea mai sigură cale de comunicare”

Trăim vremuri de criză? Unii dintre noi…, da. Ei, bine, în pofida acestui fapt, rădăuțenii au mai găsit câte un ban pentru un pahar de bere sau pentru o meșteșugită ulcică. Au privit și ascultat Fanfara „Zece Prăjini Carcalea”, au urmărit cu atenție vârtejul în care s-au prins dansatorii și cine a putut să se bucure s-a bucurat! Târgul Olarilor și al Meșterilor Populari, ediția a XXVII-a, și Festivalul Internațional de Folclor „Arcanul” au scos pe străzi sute de rădăuțeni.

 

Rădăuți

În pofida furtunii care și-a pus recent amprenta peste Rădăuți – așa cum a ținut să remarce și Daniel Hrenciuc, de astă dată în calitatea sa de consilier local al municipiului Rădăuți, localitatea a intrat în sărbătoare, marcată totuși și de absența unui ceramist care a dus în lume renumele așezării. Pentru Marcel Colibaba, plecat recent dintre noi, a fost ținut un moment de reculegere în cadrul ședinței festive a Consiliului Local, de ieri.
Zilele Municipiului Rădăuți au început joi, 1 iulie, prin hramul Mănăstirii Bogdana, legat de pomenirea Sfântului Ierarh Leontie de la Rădăuți. Seara, Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Botoșani a prezentat un spectacol în aer liber, cu piesa „Apus de soare” de Barbu Ștefănescu Delavrancea – prezentare emoționantă, potrivit aprecierii directorului Direcției de Cultură și Patrimoniu Muzeal Rădăuți, Florin Herghelegiu, tânărul absolvent de Conservator căruia primarul municipiului, Aurel Olarean, i-a acordat tot creditul pentru a organiza manifestările. Acestea au cuprins și lansări de carte la Biblioteca Municipală „Tudor Flondor”. Aici au fost prezentate cărțile „Din istoricul preocupărilor arheologice în Bucovina. Societatea arheologică română”, autor dr. Petru Niculică, și „Necropolele tumulare din zona Rădăuți în cadrul lumii traco-getice (secolele VII-V a. Chr.), autor – conf. univ. dr. Mircea Ignat. Despre ambele lucrări a vorbit conf. univ. dr. Dumitru Boghian. Evenimentul l-a avut ca oaspete de seamă pe deținutul politic Virgil Totoescu. Invitatul a evocat câteva chipuri ilustre torturate de regimul concentraționar din România. Și-a dat concursul și o clasă de la Colegiul Industrial din Rădăuți, care, sub îndrumarea profesoarei Elisabeta Marici, a realizat un diafilm privitor la regimul concentraționar. De la eveniment nu au lipsit prietenii noștri de la Cernăuți: Petru Grior, președintele Societății Golgota a Românilor din Regiunea Cernăuți, Octavian Bivolaru, de la aceeași societate (filiala orășenească), Vasile Bîcu, președintele interimar al Societății pentru Cultură Românească „M. Eminescu” din Cernăuți și profesorul Nicolae Bodnariuc.
Dacă olarii din Olt, Argeș, Dorohoi, Corund, Vrancea, Horezu, Baia Mare, Ilfov, Vaslui, Iași, Galați au început să sosească încă de joi seara, vineri dimineață municipiul Rădăuți se afla deja „sub asediul” tradiției, purtând oarecum marca de noutate, prin acele elemente ingenioase adăugate de meșteșugari.
La ședința festivă a Consilului Local, prezidată de consilierul Daniel Hrenciuc, primarul Aurel Olarean i-a înmânat diploma de cetățean de onoare Corneliei Dumitrescu, distinsa doamnă care a omologat, cum s-ar spune, vestita ciorbă rădăuțeană, făcând ca marca localității să fie și astfel promovată. „Vă mulțumesc pentru onoarea pe care mi-ați făcut-o, de a fi așezată alături de personalitățile din Rădăuți și pentru recunoașterea celor 45 de ani în slujba turismului rădăuțean și a rădăuțenilor”, a spus Cornelia Dumitrescu.
La ședința festivă a Consiliului Local au participat și delegații din străinătate. Melnic Grigore, primarul localității Drochia din Republica Moldova, localitate înfrățită cu Rădăuțiul, a mulțumit la rândul său pentru ospitalitate. „Să fie România Mare! Majoritatea visează asta și în Republica Moldova. Pe lângă podul de flori, este timpul să facem și alt pod, un pod economic. Eu cred că începând de astăzi vom face acest pod, ca să ne apropiem și mai mult. Vă doresc să fie numai pace și bine în țară”, a spus primarul localității Drochia.
„Noi am sosit din vechea Capitală a Bucovinei, moșia lui Alexandru cel Bun. În numele celor 60 de deputați din orașul Cernăuți și al comunității românești de acolo, vă aduc toate urările de bine. Orașul Cernăuți este înfrățit cu Suceava, însă noi, sufletește, suntem înfrățiți cu Rădăuțiul”, a adăugat Petru Grior, președintele Societății „Golgota”. „Cultura ne reprezintă, este cea mai sigură cale de comunicare”, a subliniat consilierul Daniel Hrenciuc, făcând într-un fel și sinteza acestor zile de sărbătoare. Vineri seara urma să se întreacă într-un spectacol folcloric ansambluri din Italia, Polonia, Ucraina, Bulgaria, Republica Moldova, Olt și Turda și, bineînțeles, de la Casa Culturii și Clubul Copiilor din Rădăuți. La ceas de sărbătoare, vremea a fost frumoasă (cel puțin până ieri pe la ora 16), așa cum ar fi trebuit să fie gândurile tuturor și cum bine au spus membrii delegațiilor care s-au salutat și au schimbat daruri protocolare cu primarul municipiului, Aurel Olarean.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: