Jale

M-am cutremurat de atâta durere câtă se citea pe fața ei. Bucăți, fărâmă cu fărâmă i se scurgea sufletul pe obraji cu fiecare lacrimă și mă mi-ram că nu sunt sânge. În 2004, un accident în mină la Petrila îi omorâse un băiat, în 2006 mina îi luase bărbatul, iar acum, în 2008, explozia i-a ucis al doilea băiat, geamăn cu primul, mort în urmă cu patru ani. Ce suflet omenesc poate răbda aceste pierderi suferite una după alta?
 

Ea, biata fe-meie, încetase parcă să mai existe… Nu era decât jale, imensă, sângerândă jale. Nu-i muriseră copiii și bărbatul de glonț, în război. Nu veni-seră apele să-i ia pe toți și să-i înece nici nu căzuse casa peste ei la vreun cutremur. Pur și simplu, în una dintre zilele lui 2004, 2006 și 2008 au pupat-o pe obraz, au ple-cat la serviciu și au murit. Mai are femeia putere să ceară socoteală cuiva, să se întrebe “de ce” s-au petrecut aceste nenorociri care i-au pustiit viața? Ea poate nu, dar ceilalți din jurul ei, noi, fiecare în parte, putem s-o facem și să nu ne lăsăm până nu aflăm răspunsul. Măcar un răspuns, pentru că pe vi-novați nu-i vom afla nicio-dată. Ni se va împuia capul cu informații despre condi-țiile grele de muncă din mi-nă, cu riscul pe care și-l asu-mă conștienți minerii când coboară în abataje, cu faptul că sfidează moartea mai des decât văd lumina zilei în scurta și amărâta lor viață de om. Tot un om, însă, era dator să îi apere, atât cât pot normele și regulamentele muncii în mină. Nu știm cine e vinovat? Aiurea… Fie-care accident în urma căruia au murit mineri s-a produs din delăsare. Sunt gaze… Ei, și? Poate n-o exploda chiar astăzi… Măsurătorile, făcu-te sau nu, arată de fiecare dată că emanațiile sunt sub cota de pericol. Și, totuși, o explozie de mici proporții s-a petrecut la Petrila cu câteva zile înainte de tragedie… Ei și? Poate n-o mai exploda încă o dată… Dar a explodat, iar 12 copii au rămas orfani. Alți 12 copii… În urma lor, un stol de corbi cu cravată, împărțind ajutoare de înmormântare…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: