Suceava

Consiliul Județean se împotrivește ridicării interdicției de construire pe versantul de Nord-Est

Consiliul Județean nu va da curs cererii Primăriei Suceava de ridicare a interdicției de construire pe versantul de Nord-Est al Sucevei. Președintele administrației județene, Gheorghe Flutur, a precizat ieri, într-o întâlnire cu presa, că solicitarea municipalității va fi supusă plenului deliberativului județean doar după realizarea unui studiu privind stabilitatea perimetrului în cauză.
 

„Deocamdată, am cerut un studiu al unei firme de specialitate, urmând ca apoi să ne pronunțăm. Trebuie să luăm decizii în cunoștință de cauză și, eventual, să menținem interdicție doar în anumite zone nesigure”, a declarat dl Flutur. Cu ceva timp în urmă, Primăria Suceava s-a adresat Consiliului Județean să ridice inter-dicțiile de construire de pe versantul de Nord Est al Sucevei, afectat grav, cu ani în urmă, de alunecările de teren. Aceasta după ce, în parteneriat cu Universitatea București, Facultatea de Geologie și Geofizică, a fost inițiată o pe-rioadă de monitorizare a comportării acestuia. Este vorba despre un sistem de senzori care a măsurat nivelul pânzei freatice, gradul de înclinare, temperatura și cantitatea de precipi-tații din zonă. Specialiștii au concluzionat că versantul este stabil, variația parametrilor măsurați neavând valori care să indice o tendință de instabilitate. În concluzie, primarul Ion Lungu a considerat că se pot realiza noi obiective de construcții pe mai multe străzi din zona „Hărbărie”, respectiv pe Mihail Sado-veanu, Mircea Șeptilici, Cărămidarilor, Petu-niilor, Semicercului, Izvoarelor și Tăbăcarilor. Primele lucrări de stabilizare a versantului au fost realizate în anii ’70, iar timp de 25 de ani nu au fost probleme create de deplasarea terenului. Întrucât vechile chesoane nu au fost întreținute sau pentru că decolmatarea s-a efectuat „doar pe hârtie”, planurile de alunecare s-au reactivat. Interdicția de construire a fost introdusă de CJ în anul 2004. După ce în 2005 au fost amenajate alte noi 13 chesoane de preluare și dirijare a apei în exces, începând cu data de 15 martie 2006 Primăria Suceava a reluat lucrările la versantul de N-E al municipiului, ulterior comportarea terenului fiind supusă monitorizării.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: