În toate spitalele județului

Criză de anesteziști și urgentiști

Deși în toate spitalele din județ ajung frecvent multe cazuri de urgență provocate de accidente rutiere și pacienți cu traumatisme provocate prin agresiune, numărul medicilor anesteziști și urgentiști – specialități strict necesare în astfel de situații – este total insuficient.
 

Acoperirea deficitară cu medici anesteziști în unitățile sanitare cu paturi reprezintă o problemă care durează de ani de zile, spune directorul ASP Suceava, dr. Alexandru Lăzăreanu, fiindcă, de câte ori s-au scos astfel de posturi, nu au fost candidați pentru ele sau nu erau suficienți. În aceste condiții, spune șeful ASP, în prezent, doar atunci când există un medic care solicită vreun post, acesta este întrebat unde vrea să meargă și apoi se scoate postul respectiv la concurs. Provincia nu e tentantă pentru medici ”E o problemă destul de serioasă, mai ales în zona de munte, întrucât pacienții nu pot beneficia de servicii de calitate în aceste condiții. O intervenție chirurgicală nu se poate face fără anestezist. Lipsa de anesteziști este cauzată în primul rând de responsabilitățile foarte mari pe care le au aceștia, ei fiind în permanent pericol dacă nu au dotare corespunzătoare. Apoi, de salarizarea mică și oportunitățile puține pe care le oferă primăria. Acum se discută despre locuințe de serviciu pentru medici și de alte facilități, dar noi scoatem posturi la concurs și nu se prezintă nimeni. De când sunt eu aici au fost doar 5-6 solicitări pentru Suceava”, a pre-cizat dr. Lăzăreanu. Potrivit datelor ASP, la Spi-talul Județean Suceava, conform normelor, ar trebui să fie 12 medici anesteziști și sunt doar 7, la spitalele din Gura Humorului și Câmpulung este normat un singur post, dar la primul nu există niciun medic anestezist, iar la celălalt a funcționat un medic venit de la Brăila, care a fost prins în-tr-un proces și se pare că vă pleca înapoi. La Spitalul Fălticeni ar trebui doi anesteziști și este doar unul, la Vatra Dornei este un medic anestezist, conform normei, dar va ieși la pensie. Spitalul rădăuțean este singura unitate cu număr corespunzător norme-lor, adică 2 medici, dar dr. Lăzăreanu spune că nu sunt suficienți unu-doi medici. “Eu cred că ministerul ar trebui să modifice statul de funcții din spitale, pentru că un medic anestezist e imposibil să lucreze 24 din 24, nu e normat să lucreze atât”. Nici situația medicilor de la Unitatea Primire Urgențe de la Spitalul Județean, care lucrează la foc continuu, nu este mai bună. Aici sunt doar 9 medici și ar trebui 19, spune purtă-torul de cuvânt al spitalului, medicul urgentist Tiberiu Brădățan. “Mulți medici termină rezidențiatul, dar jumătate pleacă în străinătate și jumătate în centre universitare, puțini ajung să lucreze în provincie. Noi încercăm să atragem sucevenii noștri, să-i facem să înțeleagă că se poate face activitate de urgență și la noi. Sunt situații când avem 2-3 pacienți în stare gravă la care sunt 2-3 medici, care trebuie să facă și triaj în același timp, și au doar două asistente. Poți să fii cât de bun, unu din 3 pacienți va suferi”, a spus dr. Brădățan.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI