Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

Evenimentele din ultima vreme îndreptățesc Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților să facă unele precizări: 1. Nu am semnat Acordul de asociere cu Consiliul Județean Suceava pentru promovarea turismului religios în Bucovina – asociere pe care o considerăm în principiu binevenită –, deoarece documentul apreciază Arhiepiscopia ca având statutul de „administrator al monumentelor istorice religioase din patrimoniul național și UNESCO”. Noi Ne considerăm proprietarii bisericilor, mănăstirilor, schiturilor etc. și ai bunurilor acestora, pentru că viețuim într-un stat de drept, membru al Uniunii Europene, care garantează proprietatea.

2. La doar câteva zile după lansarea de către Consiliul Județean Suceava a programului „Turismul religios în Bucovina”, domnul Orest Onofrei, fost prefect al Sucevei, acum vicepreședinte al PD-L Suceava și candidat la scaunul de parlamentar, declara pe un post central de televiziune, privitor la retrocedarea Fondului Bisericesc al Bucovinei și în legătură cauzală cu „calitatea” de administrator atribuită Nouă în documentele privind asocierea cu Consiliul Județean Suceava, că „Dacă această proprietate, aproape 200.000 de hec-tare, ar fi retrocedată în forma asta, actualei Fundații, credem, cred eu că asistăm la cel mai mare act de corupție din România de la Revoluție încoace, pentru că e vorba de o avere de peste 2 miliarde de euro”. Cum nu putem să Ne autocorupem, căci este vorba despre averea Noastră, îi atragem atenția fostului înalt funcționar al statului că, în accepție juridică, nu există corupție decât numai în legătură cu Puterea… 3. Dar, dacă, vai, Noi săvârșim un act de corupție redobândind averea Bisericii, atunci ideea asocierii cu Consiliul Județean Suceava se compromite iremediabil, având în vedere că Partidul Democrat-Liberal, care a câștigat la alegerile locale conducerea Consiliului Județean Suceava, are drept deviză „eradicarea corupției”… 4. Noul prefect instalat zilele trecute își stabilește drept obiectiv imediat reactivarea Fundației Fondului Bisericesc al Bucovinei. Domnia Sa continuă astfel politica Prefecturii sucevene, nerecunoscând în consecință actuala Fundație, care este însă recunoscută de Înalta Curte de Casație și Justiție. Cum ne aflăm trăitori într-un stat european, stat de drept, membru al Uniunii Europene, credem cu tărie că ceea ce Ni s-a dăruit de-a lungul veacurilor de credincioși, fie ei puternici sau umili, Ne aparține, Ni se cuvine și va fi din nou, după vremelnica stăpânire ateo-comunistă, al Nostru. Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților