Rețele de canalizare înfundate cu resturi din construcții…!

Comisarul-șef de mediu Constantin Harasim spune că asemenea cazuri se înmulțesc pe zi ce trece, cele mai multe semnale fiind primite din zonele Suceava, Rădăuți și Fălticeni
Conducerea Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu trage un semnal de alarmă asupra neaplicării legislației de mediu europene în domeniul sistemelor de canalizare și agresarea acestora de către constructori sau simpli cetățeni.
 

Șeful instituției, Constantin Harasim, atrage atenția că astfel de situații pot duce la infestarea cu ape uzate sau substanțe periculose a pânzei freatice și, implicit, la polua-rea surselor de apă potabilă. Dl Harasim reamintește că actele normative în vigoare prevăd că orașele, municipiile și comunele sunt obligate să dezvolte rețele de canalizare, să întrețină și să repare tron-soanele afectate, astfel încât acestea să fie fiabile. Pe de altă parte, operatorii serviciilor specializate au obligația de a efectua lucrările de întreținere și reparațiile curente, precum și de a urmări, în permanență, starea tehnică și de funcționare a sistemului. Nu în cele din urmă, răspunzători se fac agenții economici care, prin descărcarea în rețelele de ca-nalizare a apelor uzate cu încărcări în suspensie peste limita maximă admisă prin normativele tehnice în vigoare, favorizează colmatarea și înfundarea lor. Vizați sunt și constructorii care intervin la rețelele tehnico-edilitare și care nu respectă zonele de protecție ale rețelelor de ca-nalizare. „Se pare că toate aceste prevederi nu sunt respectate, de aceea ne întâlnim cu situa-ții de genul celor în care fie constructorul afectează un tronson prin lucrări tehnico-edilitare, fie cu neîntrețineri, colmatări sau înfundări cu diverse materiale pe care oa-menii sau operatorii econo-mici le deversează în rețea”, a spus Constantin Harasim, menționând că este vorba inclusiv despre proprietari de apartamente care scapă de resturile de materiale de construcții aruncându-le la canal. Demersul survine inundării recente a subsolului Spitalului Județean Suceava cu ape menajere din sistemul de canalizare.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: