Un domn

Venind din alt veac, scriitorul Onu Cazan străbate tabloul Sucevei actuale cu melancolică distincție. Întotdeauna elegant, salută și răspunde bineții cu gentilețe. Deși pare dus pe gânduri, ochiul său observă atent chipuri, gesturi, întâmplări, așa cum o dovedesc, cu talent incontestabil, și cărțile sale. Nu sunt multe, nu cântăresc kilograme, dar sunt cărți bune, care îi ocupă deja locul în istoria literaturii contemporane. Apariție impecabilă, nimic nu lasă să se vadă tragediile care i-au marcat viața, fără să-i clatine verticalitatea. A rămas demn sub taifunul lor, când neferici mai mici îi duc pe alții la degradare, la autodistrugere. O siluetă gracilă, dar un om puternic, capabil să iubească până la capăt. Nepoții săi, Andrei și Paul Apostol, au înflorit sub cerul acestei iubiri.
 

Ascultați-l cu câtă mândrie vorbește de înzestrarea lui Andrei, student acum, pentru lumea modernă a calculatoarelor, și mergeți la Librăria din Suceava a Uniunii Scriitorilor din România și uitați-vă la portretele oamenilor de litere suceveni, schițate când Paulică era doar gimnazist, astăzi fiind licean la Arte, la Iași, ca să înțelegeți ce înseamnă minunea dragostei profunde la oamenii de toate vârstele. Actor (un alt nepot, Radu Cazan, cel care ne prezintă revista presei la Antena 3, i-a moștenit profesia pentru care l-a pregătit facultatea), Onu Cazan este o voce distinctă la ,,Scriitorul citește”, punând în valoare cu harul său scrierile confraților și dând, implicit, o subtilă lecție despre generozitate, într-o lume în care devine din ce în ce mai rară. Și încă ceva, n-am mai întâlnit un bărbat care să prețuiască atât de mult florile! Dar asta nu are cum să mire. Un domn, Onu Cazan este un om cum nu mai sunt mulți în zilele noastre. De aceea vreau să fiu prima care să-i spună, pentru a 80-a aniversare a zilei de naștere din toamnă – La mulți ani, cu sănătate și bucurii.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: