Eroi pe ape

Nordul Moldovei este sub ape. Cumplit am fost loviți de data asta de mânia nestăvilită a naturii. Sate bogate și frumoase ca Marginea, Vicovu de Jos, Straja, Putna, cunosc acum amarul. Noi, orășenii simțim mai puțin pe pielea noastră ce înseamnă să-ți ia apa tot. Dar nu putem să nu fim amărâți și solidari, văzând imaginile transmise de televiziuni în aceste zile. Pompierii, jandarmii, militarii sunt eroi acum, la fel ca toți oamenii care încearcă să ajute într-un fel sau altul în locurile cuprinse de necaz. Eroi sunt și ziariștii, fie ei de la media locală sau centrală, care au stat ore-n șir, pe ploaie și noroi, la fața locului, pentru a reda cât mai bine realitatea, riscându-și viața. Așa se cheamă când ți se surpă asfaltul sub picioare sau când cazi în canalul aflat larg deschis sub apă. Ceea ce i s-a întâmplat colegei noastre Oana, aflată la Vicov, să imortalizeze alături de alți ziariști, momentele sosirii președintelui. Un vicovean a salvat-o. Gestul lui este inegalabil, la fel ca și cel al colegei noastre, Alina, care a sărit și ea, imediat, ca s-o salveze pe Oana, riscând să se înece.
 

Numai în momentele de grea încercare putem vedea cum iese valoarea umană la suprafață, ca aurul printre pietre, când îl aleg căutătorii… Dar, dincolo de aceste întâmplări, constatăm că, de fiecare dată în fața calamităților produse de dezlănțuirea naturii, ne simțim mici și neputincioși. Realizăm că între om și firul de nisip măturat de val în neant, nu este, câteodată, nicio diferență. Doar în aceste momente ne spunem că nimic rău nu s-ar fi produs dacă pădurile n-ar fi fost rase, dacă munții n-ar fi fost scobiți de escavatoare, dacă am fi investit mai mult în diguri, în poduri mai trainice, în utilaje. La ce sunt bune aceste gânduri acum, când pentru mulți destinul a fost semnat implacabil? Nu știu, poate pentru a plănui un alt viitor.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: