Apele nu au iertat nici municipiul reședință de județ

Gospodării și grădini ale ițcănenilor au fost inundate în noaptea de joi spre vineri. > Apa a făcut o breșă în digul de apărare, aflat pe malul stâng al râului Suceava. Bazarul, fabrica de înghețată Betty Ice, dar și depozitul Dedeman au fost inundate.
Nici locuitorii municipiului reședință de județ nu au scăpat de furia apelor. În urma ploilor abundente din ultimele zile râul Suceava a ieșit din matcă. Trei case și mai multe grădini ale locuitorilor cartierului Ițcani au fost inundate. Impresionante forțe de pompieri, jandarmi și polițiști au fost mobilizate pe râul Suceava, unde apa a făcut o breșă în digul de apărare înalt de zece metri.
 

Ieri noaptea, autoritățile au luat în calcul și evacuarea populației din zonă Cu alte cuvinte victimele inundațiilor au avut o noapte de coșmar. Panicați, oamenii au cerut ajutorul autorităților locale prin serviciul 112, mărturisind că niciodată nu au văzut apele râului atât de învolburate. Mulți dintre ițcăneni nu au închis un ochi toată noaptea, de teamă să nu-i ia apa. “Am dus copiii la vecini, că nouă ne-a intrat apa în curte și ne-a fost teamă că ne va intra și în case. Ne-am speriat că ne va lua apa pe toți. Mulțumim lui Dumnezeu că suntem în viață. Gospodăria o punem noi pe picioare. Am văzut în timpul zilei că apele râului cresc, dar am tot sperat că nu vom păți nimic. După ce s-a lăsat întunericul, parcă a venit sfârșitul lumii. A început să cadă grindina mare, aproape cât oul la porumbel. Soțul mai ieșea afară să vadă ce se întâmplă. În câteva zeci de minute ne-am trezit cu apa în grădină și apoi în curte”, povestește Maria S. Digul a fost reparat abia ieri dimineață Odată ce a crăpat de ziuă muncitorii mai multor firme de construcții din județ au dat bice lucrărilor de reparare a digului fisurat. Cot la cot cu aceștia, au lucrat polițiștii comunitari și jandarmii. Lucrările s-au desfășurat preț de mai multe ore, timp în care polițiștii de la rutieră au sistat circulația rutieră pe podul de la Ițcani. Speriați de nenorocirea care s-a abătut asupra lor, doi copii de nici 13 ani, veniți în vizită la bunici, se agitau ieri dimineață pe ulițele inundate ale cartierului, spunând că speră ca apa să nu le ia podul, așa cum au văzut la televizor că s-a întâmplat în Rusia. “Îmi este frică să nu rămânem aici, că nu mai avem pe unde merge acasă…”, a spus unul dintre copii. Bazarul, Betty Ice și Dedeman, sub ape Afectate de inundații au fost și societățile comerciale care au depozitele sau punctele de lucru în zonă. Este vorba despre Betty Ice, Romstal, Dedeman. Ieri dimineață, apa atingea pe alocuri în perimetru și jumătate de metru. Ca să ajungă la locurile de muncă, angajații fabricii de înghețată Betty și-au tras în picioare cizmele de cauciuc. Nici cel mai mare bazar din Moldova nu a scăpat neinundat, însă nu din pricina râului Suceava, ci din cauza canalizării, care nu a făcut față cantității mari de apă. Ieri, la ora 5, bazariștii încercau să recupereze măcar o parte din marfa aflată în chioșcurile afectate de inundații. La fața locului s-au deplasat lucrătorii Inspectoratului pentru Situații de Urgență, precum și viceprimarul Lucian Harșovschi. Pompierii au strâns deșeurile, dar și crengile copacilor adunate sub podul din Burdujeni, aduse de râul Suceava Potrivit spuselor lucrătorilor ISU, situația este deocamdată sub control, dar pericolul rămâne, din cauză că nivelul râului Suceava a crescut semnificativ în urma ploilor abundente căzute zilele acestea și riscă să mai crească.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: