Ovidiu Boldura și prima sa carte:

„Pictura murală din nordul Moldovei”

Ovidiu Boldura, considerat “cel mai cunoscut restaurator” al unor biserici și mănăstiri din zona Moldovei”, și-a lansat, vineri, la Muzeul de Istorie, primul său volum, intitulat “Pictura murală din nordul Moldovei – modificări estetice și restaurare”.
 

Este o lucrare ce sinteti-zează o experiență de zeci de ani, numele dlui Boldura le-gându-se de restaurarea pictu-rilor unor monumente impor-tante de la noi, majoritatea de talie UNESCO: Voroneț, Suce-vița, Moldovița, Arbore, Pro-bota, Bălinești ș.a. Autorul a precizat la lansare că este vorba despre debutul său editorial, “nu pentru că n-aș fi avut ce să scriu, dar în acest domeniu trebuie să fii foarte circumspect, să nu te grăbești, să aștepți ca lucrurile să se așeze”, având în vedere că, după 1990, domeniul restau-rării picturii murale este puțin abordat în publicații de spe-cialitate. Dl Boldura este însă unul dintre puținii care s-au ocupat cu “purtarea de grijă a valo-rilor de patrimoniu”, creând la noi o adevărată școală de restaurare, aspect remarcat la manifestare de ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei și Rădă-uților, care și-a adus aminte, în fața audienței, de începu-turile unor acțiuni îndreptate înspre protejarea monumen-telor: “Începând cu 1957 și în anii următori, oamenii care aprobau fonduri pentru resta-urarea acestor monumente erau în realitate oameni credin-cioși, care meritau să le ridici o statuie pentru asta, având în vedere vremurile de atunci. Astăzi, eu caut un om în clasa politică, care are puterea de a tăia și spânzura, să-i ridic și lui o statuie. Atunci era un risc să-ți alegi ca loc de muncă acest domeniu. Dar oamenii aceia au dat tot deoparte, au studiat și cercetat, creând o școală de restaurare și con-servare. Astăzi nu mai avem în fruntea țării și pe plan local oameni care să înțeleagă ce înseamnă aceste valori, măcar de ochii lumii”. Apărută la Editura Accent Print din Suceava, într-o pre-zentare grafică deosebită, cu fonduri de la Ministerul Cul-turii și Cultelor, în cadrul Cen-trului de Restaurare și Con-servare Suceava, lucrarea va fi distribuită gratuit unor biblio-teci și centre universitare din țară și străinătate. Ea a fost dedicată de autor profesorului Vasile Drăguț și colegei Tati-ana Pogonat. Volumul este structurat pe două părți dis-tincte, după cum spune auto-rul, una fiind despre factorii naturali care degradează pic-tura murală, cealaltă – despre intervenția factorului uman de-a lungul istoriei și în pre-zent.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI