Paradox

România este țara tuturor paradoxurilor. Lucru care nu este de mirare, dacă luăm în calcul că la conducere pot ajunge oameni politici de duzină, care fac și pe naiba-n patru pentru o porție bună de ciolan. Și asta deoarece, la noi, lumea nu votează doctrine, ci doar oameni vizibili, notorii, cu tot cu promisiunile lor fanteziste. Una dintre țintele cele mai profitabile ale politicienilor o constituie pensiona-rii, un important bazin electoral și o masă de manevră pentru toate formațiunile de pe eșichierul politic. De remarcat este doar ultima campanie de mărire a pensii-lor, demers aparținând PSD. Aflat la guvernare, PNL nu a vrut să piardă capital politic și a marșat la inițiativa social-democrată. Au mârâit, atunci, PD și PLD, trăgând, în sus și în jos, cu lipsa de susținere financiară bugeta-ră a majorării. În final, având în vedere miza electorală, cele două partide, ca și restul formațiunilor parlamentare, au ridicat, de nevoie, mâinile în semn de aprobare.
 

De pe urma jocurilor făcute la masa intereselor, cei mai mulți dintre pensionari nu au avut, însă, prea mult de beneficiat. Și asta întrucât, într-o țară a tuturor posibilităților, agenții economici, mirosind câș-tigul facil, au și trecut la creș-terea prețurilor. Demersul a alimentat, inevitabil, infla-ția, afectați fiind vârstnicii cu pensii mici și ai căror bani suplimentari s-au dus rapid pe apa sâmbetei. De câștigat au avut (tot) pensionarii foști securiști, milițieni, militari, activiști comuniști, șefi de instituții de pe vremea lui Ceaușescu, majorarea bă-gându-le acestora sume consistente în buzunar. Și fiindcă pomeneam de paradoxuri, astfel, multe dintre pensiile din țara noastră sunt mai mari decât salariile. Dezechilibrul este o urmare a unei politici populiste, rezultatul ei fiind că un cuplu de pensionari are mai mulți bani de cheltuit decât o familie cu copii și cu ambii capi salariați. Pensiile mari nu sunt neapărat ceva de blamat, însă un asemenea raport este împotriva logicii economice. În consecință, tot mai mulți salariați preferă să abandoneze serviciul și să trăiască din pensie. Tendință resimțită în deficitul de pe piața forței de muncă.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: