Comunitatea Evreiască din Rădăuți se străduiește să-și cumpere sediul

La Rădăuți, din spațiile închiriate de Comunitatea Evreiască diverselor firme, se adună diferite sume. Spațiile sunt situate în general în centrul municipiului, fiind locuri „cu vad”, care reprezintă puncte de interes pentru orice om de afaceri. Banii câștigații de Comunitatea Evreiască din Rădăuți se trimit la Federația Comunităților Evreiești din România și se distribuie altor comunități evreiești din țară, am aflat de la Igo Koffler, președintele comunității rădăuțene, în grija căruia au rămas toate problemele după moartea Taniei Grinberg, fostă secretar la comunitate.
 

În anul 1998, Comunității Evreiești din Rădăuți i-a fost repartizat, prin închiriere, un apartament cu patru camere, situat în Aleea Primăverii, care aparține fondului locativ al municipiului. Vechiul sediu al Comunității Evreiești din Rădăuți a fost demolat, în locul respectiv fiind construite blocuri de locuințe. Conform cererii depuse la Pri-măria Rădăuți, comunitatea a primit o locație pentru a-și desfășura activitatea administrativă. Între timp, reprezentanții Comunității Evreiești au făcut demersuri de a cumpăra spațiul, inclusiv au inițiat o hotărâre înaintată Consiliului Local, care a fost respinsă. Administrația nu dorește să vândă spațiul respectiv, așa cum se arată în documentația susținută de aceasta în proces, conform prevederilor articolului 10 din Legea 215/2001, privind administrația publică locală, care arată că autoritățile administrației pu-blice locale dispun de bunurile de proprietate privată conform principiului autonomiei locale. Administrația mai motivează că, din informațiile avute, Comunitatea Evreiască deține spații excedentare pe care le-a închiriat, iar la recen-sământul populației din anul 2002 s-au înregistrat 15 evrei. Instituția publică locală contestă solicitarea Comunității Evreiești de cumpărare a sediului în temeiul HG nr. 927/14.08.2003, pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii 90/2003, în care se face referire doar la vânzarea spațiilor destinate sediilor partidelor politice. Igo Koffler speră că va reuși să cumpere sediul comu-nității, la prețul la care se vând spațiile partidelor politice și nu la prețul pieței, și aceasta fiindcă, având reprezentare în Parlament, comunitățile evreiești pot fi asimilate partidelor politice. Un aspect destul de interesant al problemei este că dl Koffler este chiar angajatul Primăriei Rădăuți la Secția Urbanism. Domnia sa ne-a promis că vom mai povesti despre trecutul și prezentul Comunității Evreiești.

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: