Sindicatele de la Ambulanță vor să reia conflictul de muncă

Sindicatele Urgența 112 și Ambulanța de la Serviciul Județean de Ambulanță Suceava sunt pregătite să reia miercuri conflictul de muncă suspendat în decembrie, dacă nu le sunt rezolvate problemele financiare. Sindicaliștii sunt nemulțumiți de faptul că bugetul alocat de CAS anul acesta este total insuficient și că nu li s-au plătit sporurile conform Ordonanței de Urgență 117. Potrivit acesteia, angajații Ambulanței ar fi trebuit să beneficieze până acum de sporuri de 100% din salariul de bază.
 

“Ordonanța a apărut în februarie, s-au promis bani retroactiv, dar nu s-au dat. La întâlnirea din martie, ministrul Nicolăescu a spus că s-au găsit soluții concrete și că datoriile se vor plăti. A trecut și Paștele și nu s-a luat nici salariul pe aprilie, nici sporurile. De miercuri începând, personalul medical va redeschide conflictul de muncă. Oamenii care vor fi de serviciu vor lucra, iar noi ceilalți vom protesta într-un mod sau altul”, a declarat ieri, în cadrul unei conferințe de presă, președintele sindicatului Urgența 112, Liviu Fodor. La aceeași conferință, directorul SJA, dr. Daniel Martiniuc, a reamintit că este “înghețat” contractul cu CAS pentru 2008, pe care nu l-a semnat întrucât este total insuficient: “Nu putem încheia un contract sinucigaș, e ca și cum ne-am pune capul sub ghilotină”, a spus dr. Martiniuc, dând două soluții de rezolvare a situației. “Prima soluție ar fi ca bugetul să rămână așa cum s-a stabilit la a doua prenegociere, când CAS a acceptat să dea 12,5 miliarde lei pe lună, până la sfârșitul lui iulie. A doua propunere este ca din cele 11 miliarde pe care CAS ni le datorează, reprezentând contravaloarea serviciilor medicale prestate anul trecut peste contract, să ni le dea defalcat, pe trimestru. Astfel am avea circa 12 miliarde lunar până la rectificativul bugetului”. Reamintim că SJA a primit pe acest an un buget de circa 72 miliarde lei vechi față de 137,7 cât a solicitat. Directorul SJA a precizat că, deși județul nostru este al doilea ca mărime din țară și al șaptelea ca număr de locuitori, ca finanțare se află pe locul 20. Totodată, domnia sa a spus că “presiunile financiare la care suntem supuși au repercu-siuni asupra managementului și a calității serviciilor medicale de urgență”. Dr. Martiniuc a acuzat și modul “discriminatoriu” în care sunt finanțate serviciile de urgență prespitalicească, “în funcție de sprijinul și simpatia de care se bucură la CNAS casele județene”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: