În cadrul unui parteneriat rodnic

Prieteni din Franța, la Solca

Din 2002, între Liceul „Tomșa Vodă” din Solca și o instituție similară de lângă Paris, Liceul „Jean Baptiste”, s-a statornicit un parteneriat, ce include numeroase activități, cele mai multe fiind culturale. Recent, în comuna Poieni Solca, la inaugurarea unei investiții de aici, oamenii locului au putut observa un grup distinct de tineri ce dialogau în limba franceză. Ne-am interesat despre ce este vorba și am aflat că 13 liceeni francezi, însoțiți de 4 cadre didactice, se aflau în vizită la colegii lor din Solca.
 

Fiecare a fost cazat la câte o familie din oraș, fiecare are legături de prietenie cu diverși elevi din Solca, iar corespondența se poartă prin intermediul internetului. Dna prof. de franceză Mariana Besenyei de la liceul din Solca le era ghid, fiind mereu solicitată pentru traducerea unor conversații. După cum ne-a declarat dânsa, programul este foarte încărcat, copiii și însoțitorii lor fiind interesați de întreaga zonă. De altfel, de la Poieni Solca ei plecau la Pârtești de Sus, la o întâlnire cu școlari de aici și cadre didactice, după care, la Solca, erau progra-mate o serie de alte diverse activități. ”Vizita prietenilor noștri francezi este bine venită, iar noi ne străduim, cât putem, să fim gazde ospi-taliere. Mai ales că, în curând, le vom întoarce vizita în Franța”, ne-a spus dna prof. Besenyei. După cum am aflat, cu câteva zile înainte de Sfintele Sărbători ale Paștelui, un grup de 9 elevi de la Liceul „Tomșa Vodă” din Solca, însoțiți de 3 cadre didactice, au plecat în Franța, unde, în cadrul aceluiași parteneriat, vor desfășura o serie de activități. Despre modul în care s-au simțit tinerii francezi și însoțitorii lor ne-a vorbit dl pro-fesor de istorie Menga: „Nu am mai pleca de aici! E frumos, oamenii sunt deschiși, ospitalieri. Totul este minunat!”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: