Parlamentul este de vină !

Dură a fost luarea de atitudine a primului-ministru față de decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție, prin care aceasta „constată că judecătorii, procurorii, magistrații asistenți și personalul auxiliar au dreptul la un spor de 50 la sută pentru risc și suprasolicitare neuropsihică, calculat la indemnizația brută lunară, respectiv salariul de bază brut lunar”. Premierul, gândindu-se probabil că-i va fi greu să găsească resursele financiare necesare (estimate, pentru perioada 2001-2008, la 45 milioane euro numai pentru cei aproximativ 10.000 de judecători și procurori), a spus că în sistemul de justiție salariile au ajuns la nivele „absolut aberante și nejustificate.
 

Sava BEJINARIU

Au depășit orice limită, inclusiv cea a bunului simț”. Mai întâi ar trebui văzut cine-i vinovatul principal, cine a depășit primul această limită? După cum probabil bănuiți, Parlamentul a făcut-o, în 1996, prin Legea nr. 50, în care a prevăzut acordarea acestui spor. E drept că, în 2000, guvernul de atunci a abrogat prevederea, dar a făcut-o prin OG (nr. 83, aprobată prin Legea 334/2001), nu prin OUG, eroare de tehnică legislativă de care, se pare, s-au folosit magistrații ÎCCJ în luarea deciziei. Nu s-a ținut seama de faptul că aceeași OG (nr. 83), care abroga plata sporului respectiv, instituia un nou sistem de salarizare a magistraților, prin care li s-au majorat serios veniturile. Dar orice ar spune premierul, cred că Parlamentul este de vină, pentru că a dat legea din 1996! Același parlament care a adoptat, tot „fără bun simț”, legile speciale cu privire la pensiile personalului din justiție, servicii speciale, M.I., armată și, desigur, ale deputaților și senatorilor, prin care li se asigură, și la bătrânețe, un trai mult prea îmbelșugat în comparație cu muritorii de rând.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI