Agricultorii suceveni sunt puși la pământ de costurile mari ale înființării și întreținerii culturilor

Una dintre principalele cauze este scumpirea motorinei, aratul unui hectar costând 3 milioane de lei vechi > În condițiile în care APIA nu și-a onorat plățile pe suprafață pe anul 2007, o parte a terenului arabil ar putea rămâne necultivat
Producătorii agricoli suceveni sunt speriați de costurile mereu crescânde presupuse de înființarea și întreținerea culturilor. Specialiștii Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală spun că, în comparație cu anii precedenți, tarifele la lucrările mecanice sunt mai mari, una dintre principalele cauze fiind scumpirea moto-rinei.
 

Astfel, dacă în țările Uniunii Europene un litru de motorină pentru agricultură ajunge, în echivalent, la 1,5 lei, în România motorina se poate cumpăra cu 4 lei/litru. Dacă se ia în calcul și valoarea subvenției de 1 leu pe litrul de motorină pentru lucrările agricole, rezultă că, în țara noastră, prețul combustibilului în cauză este dublu față de cel din spațiul comunitar. În aceiași termeni se poate vorbi și despre semințe, îndeosebi a semințelor certificate de porumb, erbicide, insecticide, fungicide, la toate înregistrându-se salturi im-portante de prețuri. De asemenea, într-un an, prețul la îngrășămintele chimice pe bază de azot, cât și al celor complexe, s-a dublat. Nu în ultimul rând, cresc costurile cu forța de muncă, în agricultura suceveană aceasta fiind deficitară. Nu este de neglijat nici faptul că doar aratul este taxat cu 3 milioane de lei vechi, majoritatea sătenilor având pensii sub această sumă. Vasile Tofan, specialist în cadrul DADR, precizează că, pentru înființarea unui hectar de porumb, de la fertilizare, până la recoltare și depozitarea producției, unui fermier îi este necesară suma de 3.100 de lei. La cultura cartofului, în condițiile respectării normelor tehnologice, cheltuielile se ridică la 14.700 lei/hectar. La toate cele prezentate, se adaugă și faptul că APIA nu și-a onorat plățile pe suprafață pe anul 2007. Dl Tofan spune că, în circumstanțele amin-tite, precum și în condiții climatice nefavorabile, o parte a terenului arabil ar putea rămâne necultivat. „Însă bu-nele practici agricole și de mediu obligă pe fermierii care vor beneficia de plăți directe să respecte unele condiții în ceea ce privește protecția solului, combaterea eroziunii, menținerea materiei organice, a structurii solului și a unui nivel minim de întreținere a solului”, a subliniat Vasile Tofan. Arăturile de toamnă pentru însămânțările de primăvară s-au executat în proporție de 82%, realizarea programului de însămânțări fiind influențată de puterea economică a fiecărui fermier în parte. În județul Suceava, culturile predominante ca suprafață sunt cele de cartof (27.930 hectare) și porumb (38.360 hectare).

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: