Riscuri

Privatizarea CET Suceava este o decizie de mare importanță ce stă în fața autorităților municipale sucevene. Dacă va exista un investitor, acesta, în context european, va trebui să investească masiv în instalații de protecție a mediului. Activitatea CET va fi una profitabilă doar dacă va funcționa în cogenerare. Astfel, este musai ca obiectul principal să fie producerea de energie electrică, iar cel adiacent – obținerea agentului termic pentru încălzire. Pentru ca eventualul cumpărător al centralei electrotermice din Lunca Sucevei să fie rentabil, acesta va trebui să furnizeze energie electrică – în cantități destul de apreciabile – în sistemul energetic național. Ceea ce înseamnă consum masiv de huilă, sute de mii de tone de cărbune urmând a fi importate din Ucraina.
 

Așa se face că acum, când pe plan internațional se pune probleme obținerii de energie verde, prin tehnologii neconvenționale, la Suceava ar putea căpăta amploare un procedeu deja învechit și poluant. Cu circa 10 ani în urmă, locuitorii comunelor din aval de Termica se plângeau că, din cauza CET, fructele cad din copaci înainte de coacere și că legumele din grădini le sunt afectate de necroză. Intensificarea activității de pe malul Sucevei va duce, cu siguranță, la creșterea emisiilor de noxe în atmosferă, iar dacă acestea nu sunt supuse controlului, vor constitui o adevărată problemă ecologică. La fel de amenințătoare se arată și cenușa rezultată din ardere care, depozitată în halde, și în lipsa unei tehnologii de recuperare, ar putea fi antrenată de vânt și dusă în zonele locuite riverane. În altă ordine de idei, eșecul investitorului ar putea avea urmări negative asupra consumatorilor din sistemul de termoficare centralizat. Pe lângă majorarea tarifelor la gigacalorie, sucevenii ar putea primi apă caldă și căldură de la vechile cazane de apă fierbinte, renumitele CAF-uri, care, înainte de toate, necesită investiții de zeci de milioane de euro.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: