Sănătatea locuitorilor din 17 localități ale județului este amenințată de nitriți

Apele de suprafață și pânza freatică sunt infestate cu îngrășăminte chimice > În respectivele localități, înainte de 1990, s-a practicat agricultura intensivă, excesiv chimizată
17 administrații locale din județ aplică măsuri de pre-venire a intoxicării populației cu nitriți. Este vorba despre cele din Boroaia, Bălcăuți, Bilca, Cajvana, Dornești, Frasin, Frătăuții Vechi, Gălănești, Grănicești, Gura Humorului, Horodnic de Jos, Păltinoasa, Straja, Todirești, Vama, Vico-vu de Sus, Vicovu de Jos și Rădăuți.
 

Șeful Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu, Constantin Harasim, a de-clarat ieri, într-o conferință de presă, că respectivele măsuri sunt impuse de Directiva nr.91 a Consiliului Europei privind combaterea infestării apelor de suprafață și a pânzei frea-tice cu compuși ai azotului. În acest sens, conform instruc-țiunilor Ministerului Agri-culturii, Pădurii și Dezvoltării Rurale și Ministerului Me-diului și Dezvoltării Durabile, respectivele primării trebuie să aibă și să aplice planuri de reducere a impactului sub-stanțelor chimice remanente în sol încă de pe vremea agriculturii socialiste. “Înainte de 1990, res-pectivele zone s-au remarcat prin practicarea agriculturii intensive, chimizate excesiv, în special cu îngrășăminte pe bază de azot”, a precizat comi-sarul-șef Harasim, adăugând că, în comunitățile în cauză, trebuie folosite tehnici agri-cole ecologice puțin polua-toare, care să ducă la scăderea concentrației de nitriți în apele de suprafață și în pânza freatică. Problema a devenit deosebit de actuală atunci când au fost semnalate frec-vente intoxicații acute și cronice la copiii mici care au consumat produse alimentare de origine vegetală și apă cu conținut crescut de nitriți și nitrați. Implicațiile toxico-logice ale acestor substanțe chimice au devenit și mai complexe în urma evidențierii efectului cumulativ al nitra-ților și al posibilității formării nitrozaminelor cancerigene.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: