Opt explozii în zona Argestru

Zăpoarele se întindeau, ieri, pe o lungime de 5 km, iar gheața avea până la jumătate de metru grosime
Podurile de gheață formate pe râul Bistrița, în amonte de Vatra Dornei, în zona loca-lității Argestru, au fost dinamitate ieri. La acțiune au participat două echipe de pirotehniști din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Suceava, care au folosit 50 kg de material explo-zibil.
 

După cum am aflat chiar de la fața locului, dacă nu s-ar fi efectuat această operațiune, ar fi existat un risc major ca 8 gospodării, cu aproximativ 40 de persoane, să fie inundate, situație în care oamenii ar fi tre-buit evacuați de urgență. Zăpoarele se întindeau ieri, în zona respectivă, pe o lungime de aproximativ 5 km, gheața având grosimea de până la 50 cm. Iustina Busuioc, o femeie în vârstă de 68 de ani, ne-a spus că locuiește acolo de 45 de ani și că în fiecare început de primăvară a avut de trăit cu spaima în suflet din cauza podurilor de gheață de pe Bis-trița și a revărsărilor cauzate de acestea. Și-a crescut copii cu groaza că ar putea fi loviți, cu toții, de nenorocire – ne-a mărturisit ea –, și cu teama că, într-o noapte (fiindcă mai ales noaptea se ivea năpasta), nu vor mai putea fugi din calea apelor reci și întunecate. Am mai aflat de la ea că autori-tățile locale ar fi promis că vor realiza un proiect de regula-rizare a cursului apei și de în-diguiri, dar că acest proiect nu s-a materializat. Și că doar ea, fiind afectată în mod direct, a încercat să pună zăgaz apei. Lt. col. Romică Ciobâcă, comandantul Detașamentului de pompieri Vatra Dornei, ne-a explicat că cele 50 kg de explozibil au fost detonate treptat, pe malul stâng al râului Bistrița. Până în cursul serii, urma să mai aibă loc încă 3 explozii și, după cum ni s-a precizat, dacă ele nu vor fi dus la înlăturarea perico-lului, ar urma ca operațiunea să fie continuată în cursul zilei de astăzi. Pentru a nu exista riscuri, urma ca, pe timpul nopții, întreaga zonă să fie supravegheată.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: