Conținutul, nu ambalajul

Ieri, la o tarabă de profil. Eu: Mai cumpără lumea cărți, Adriane?! Adi, de colo: Nimic! Aproape nimic! Eu: Mai citește lumea, mai citește? Amicul: Nu se citește nimic. Tineretul o ține una și bună: Să pilească și să aibă mașini puternice. Și sex, cât mai mult sex. Sfielnice, grațioase și neajutorate, cărțile, frate, par serios… intimidate de nemiloasă concurență pragmatică. Basamacul e mai ușor de… citit (de pilit) decât Sadoveanu ori Rebreanu, iar măria sa sexul, riga zilei, e mult mai… tare decât Goethe, Sorescu, Socrate. Iar fericirea cea uzuală, curentă, în viziune majoritară, nu se mai clădește din cărți, cum își închipuia Borges-argentinianul că arată Raiul. Vremelnică viețuitoare, omul nostru cel de toate zilele se-nchină mai abitir altor idoli.
 

Dumitru Brădățan

De mașini și parale, ce să mai spui!? Banii, hotărât, vor rămâne tot ochiul lui Michiduță (Iuda și-a pus ștreangul pentru 30 de arginți), iar bolizii… bolânzii rutieri nimic mai mult-nimic mai puțin decât ceea ce și sunt: niște cărucioare luxoase, confortabile, printre grabă și stres multiplu, pentru niște… han-di-ca-pați! Onorabili! Că-ți și spui, cu ceva iz de batjocură: cu cât handicapul mai mare – cu atâta și mașina parcă mai scumpă! Și dacă nu poci aduna mere cu pere, apoi, atuncilea, nu judec omul nici după ce casă are, ce mașină, ce țoale, ce parfume! Ce… FMI ! Nu! Conținutul, vere, nu ambalajul. Cuceririle de pe verticală (vecine cu aspirațiile celeste), nu cele orizontale (megieșe turmei angajate în veșnic consum). Atât! Încolo… Raiul nu mai e demult o bibliotecă, cum visa Georgică din Patagonia.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: