Într-un alt dosar de „mare corupție” instrumentat de fostul PNA

Tribunalul Suceava a achitat ieri tot „lotul Csibi Istvan”

Motivația încheierii de ședință: faptele penale de care sunt acuzați nu există
După soluțiile în serie favorabile harghiteanului Csibi Istvan, date de instanțele din Capitală, Tribunalul Suceava a achitat ieri tot „lotul” care are avea proces pe rol la a-ceastă instanță. Și anume inculpații: Csibi Ștefan Istvan, Gogu I. Ștefan, Flueraș M. Mo-ise, Tanko P. Robert, Katona J. Janos, Cîrlescu O. Dănuț Andrei și Kovics I. Gyula. Mo-tivația judecătorilor suceveni – una și bună: faptele pentru care au fost trimiși în judecată nu există (potrivit C. proc. pen., art. 10, lit a, coroborat cu art. 11, alin. 2, lit. a).
 

Reamintim, pe scurt: magnatul de Harghita a fost trimis în judecată de procurorii fostului Parchet Național Anticorupție, alături de foștii șefi ai Direcției Generale a Finanțelor Publice Harghita (Flueraș Moise și adjunctul lui, Gogu Ștefan); procurorii Serviciului de Crimă Organizată și Corupție din cadrul Secției a II-a din Parchetul Național Anticorupție au finalizat, în decembrie 2004, urmărirea penală în dosarul privind așa-zisele cercuri mafiote de influență constitu-ite în jurul omului de afaceri Csibi Istvan și a complicilor săi. “După investigații și ac-tivități de urmărire penală des-fășurate în colaborare cu structuri specializate ale Ser-viciului Român de Informații și de către procurorii Parche-tului Național Anticorupție, pe parcursul a peste 10 luni de zile, s-a reușit anihilarea unei adevărate rețele de mare corupție ce acționa în mai multe județe din centrul țării, din care făceau parte înalți funcționari publici, oameni de afaceri, personaje ale lumii interlope. În acest dosar, s-a stabilit faptul ca activitățile de crimă organizată au fost în interdependență cu faptele de corupție, împletindu-se ac-țiuni ce țin de infracționa-litatea economico-financiară, cu infracțiuni clasice de luare și dare de mită, în scopul pre-judicierii bugetului de stat si obținerii de foloase necuve-nite, de peste 300 miliarde lei”, se arăta la vremea respec-tivă în comunicatul de presă al parchetului. Procurorii arătau că în cauză rezultă că inculpatul Csibi Istvan, în calitate de asociat sau acționar al mai multor societăți comer-ciale din diverse domenii de activitate, a reușit, după 1998, sa creeze un adevărat imperiu economic și să controleze mediul de afaceri din județul Harghita. Procurorii stabileau că, lunar, cei doi șefi ai Fis-cului harghitean primeau sume de bani cuprinse între 5 și 6 milioane de lei, semnând, alături de alți funcționari publici, inclusiv un “stat de plată” în care figurau drept ,,consi-lieri”; în schimbul serviciilor făcute afaceristului, Gogu Ștefan ar fi beneficiat de 4 proiecte de case de vacanță, și-ar fi construit o vilă într-o zonă rezidențială din Miercurea Ciuc, folosind oameni și utilaje puse la dispoziție de Csibi Istvan și ar fi primit o serie de autoturisme de lux (Ford Mondeo, Ford KA, BMW 323, BMW 528, BMW X5); Flueraș ar fi primit de la inculpatul Csibi Istvan o au-topropulsată pentru zăpadă, o dubiță Mercedes Vito, precum și multe alte foloase materiale necuvenite; ceilalți inculpați ar fi aderat, într-o formă sau alta, la constituirea și funcțio-narea grupului infracțional organizat pus la cale de Istvan. După patru ani de probe grele la nivel declarativ al fostului PNA, „tată bun” al actualului DNA, mai mult decât motivația simplă și concisă a Tribunalului Suceava nu se poate spune: faptele nu există.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: