Bravi am fost, lași am devenit !

Îmi propusesem încă din vară să scriu despre monografia așezării Putna – „Vatră de istorie, cultură și legendă” (Editura Lidana) realizată de Ion Prelipcean și Simion Sicleț, primul fiind cunoscut ca profesor de limba română în comuna Horodnic de Jos și cel de-al doilea ca fost șef al Poliției de Frontieră din Rădăuți. O perioadă nefastă din viață mea a făcut să nu mă pot ține de promisiune și, la urma urmei, ca să reamintesc o vorbă a regretatului cercetător Emil Satco, despre o carte niciodată nu este prea târziu să scrii. Cartea are 123 de pagini și se axează pe istoricul Mănăstirii Putna, pe moștenirea lăsată celor ce vin, în sensul evocării pictorilor bisericești, a sculptorilor sau a meșterilor aurari și argintari. Serbarea de la Putna, din 1971, Cantata „Altarul Mănăstirii Putna” (muzică scrisă de Porumbescu pe versurile lui Alecsandri), Corul de la Putna, din 1903, Comemorarea a 500 de ani de la moartea lui Ștefan cel Mare, Putna – Centru turistic sau apărarea militară a Putnei sunt câteva dintre temele dezbătute în lucrare.
 

Capitolul „Vremuri de primejdie pentru țară” capătă și mai multă consistență prin implicarea colonelului în rezervă Simion Sticleț, fără a umbri contribuția pe care o au ambii autori. Constituirea frontierelor, trecerile de frontieră și răpirile de teritorii, Pactul Ribbentrop-Molotov, consiliile de coroană, invazia sovietică sunt privite dintr-un unghi aparte, lăsându-i loc cititorului pentru întrebări năucitoare, cartea având în deschidere și un moto pe măsură: „La Putna străjuiește o enigmă: A fost sau nu cucerită Putna de către ruși în anul 1940?”. Susținută de documente din arhiva militară, lucrarea nu încear-că în niciun caz să scoată din ermetismul lor anumite secrete, ci mai degrabă se alătură paginilor din care este constituită osatura istoriei neamului românesc. Și când citești despre cum a fost țara ta odinioară, chiar dacă ești european… până în măduva oaselor… nu poți decât să nu oftezi cu părere de rău și să spui că bravi am fost și lași am devenit!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: