Fiecare plătește… mai mult decât consumă !

Foarte mulți suceveni abonați la sistemul centralizat de termoficare au rămas cu gura căscată după ce s-au afișat listele cu cheltuielile comune pentru ianuarie a.c. Nici acum nu le vine să creadă că pot avea de dat atât de mult pentru căldură. Acum au de plătit dublu față de decembrie 2007. Nedumerirea, dar și mânia, sunt mai mari la cei care sunt legați la punctele termice modernizate anul trecut. Cum se poate ca, după reducerea pierderilor prin rețele, să plătească de două ori mai mult decât înainte de modernizare? Dar ce să mai spunem de oamenii de rând, când ditamai primarul municipiului, la întâlnirea din această lună cu președinții asociațiilor de proprietari, „s-a plâns” că și el plătește mai mult acum decât „înainte”?
 

Sava BEJINARIU

Domnia sa, pentru că CL Suceava este „acționar unic” la S.C. Termica SA, ar trebui să explice de ce se întâmplă acest lucru, după ce s-au cheltuit atâtea zeci de miliarde de lei vechi cu modernizarea. Pentru că scumpirea gigacaloriei cu o sută și ceva de mii de lei vechi nu justifică în nici un fel asemenea nivel al costului încălzirii, care a speriat lumea. Problema este că Termica și-a montat aparate de măsurat cantitatea de energie termică numai la intrarea în blocuri, nu și la ieșirea apei din acestea. Agentul termic poate să intre în bloc fierbând (la 100 grade Celsius), dar cum lumea și-a montat repartitoare de cost și reduce la minimum volumul la corpurile (caloriferele) de încălzire, acesta iese aproape la aceeași temperatură. Furnizorul încasează însă întreaga energie intrată, nu, cum ar fi normal, diferența între ce intră și ce iese. Astfel, principiul mult trâmbițat odată cu modernizarea, fiecare plătește cât consumă, nu-i decât vorbă goală, arzându-i de-a binelea pe beneficiari la buzunar.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: