Punctul de trecere simplificată de la Vășcăuți:

Investiție cu lacăt ruginit

O clădire nouă, care trebuia să funcționeze din 1997, zace închisă de 10 ani
Construcția a avut ca des-tinație un punct de trecere simplificată România – Ucraina, între satele Vășcăuți – Novîi Volocineț. Contactat telefonic, primarul Filip Nicolaev ne-a oferit lămuriri: „A existat în 1994 o convenție între Guvernul României și cel al Ucrainei, în perioada când ministru de externe era dl Adrian Năstase. La noi, în comuna Mușenița, trebuia să fie două astfel de puncte. Unul s-a deschis între satele Climăuți și Fântâna Albă. Construcția de la Vășcăuți a fost finalizată în 1997. Toate aceste lucrări au fost finanțate de Consiliul Județean. Cele care nu funcționează aparțin în continuare acestei instituții, celelalte fiind predate Direcției Vămilor. În județ, vameșii au preluat punctele de trecere simplificată de la Ulma, Climăuți sau Vicov”.
 

Revenind la cea de la Văș-căuți, tot primarul Filip Nicolaev ne-a oferit o explicație la actuala stare de lucruri: „Din câte știu eu, vecinii noștri ucraineni nu au răspuns pozitiv la propunerea părții române. Noi acum am depus un proiect pentru asfaltarea drumurilor din comună și sperăm să obținem fonduri postaderare, inclusiv pentru drumul din Vășcăuți, care ar fi trebuit să lege acel punct vamal de centrul nostru administrativ”. Învecinat cu Siretul, oraș intrat în folclorul contemporan ca localitate unică din țară care, în secolul XX, avea gară dar nu și tren, satul Vășcăuți intră și el în seria de anomalii mioritice cu vama care nu are… trecere în țara vecină! Păcat de cele câteva miliarde de lei vechi astfel cheltuite… Vinovații… sunt fără vină, drumul spre iad, se știe, fiind pavat cu intenții bune! Totuși, ar trebui să se găsească soluții pentru utilizarea într-un mod eficient a investițiilor. Punerea clădirii în funcțiune, păstrându-i destinația, la prima vedere, ar aduce cel puțin două avantaje: noi locuri de muncă și fluidizarea traficului în Vama Siret, pe acolo pe unde sucevenii, botoșănenii și alți de-ai noștri turiști, zi de zi, pleacă să „viziteze” bazarul cernău-țean.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: