Aniversare la Fălticeni

Muzeul Apelor “Mihai Băcescu” –25 de ani

Prima zi a Programului, Zilele Municipiului Fălticeni a coincis și cu sărbătorirea a 25 de ani de la înființarea Muzeului Apelor „Mihai Băcescu”. Cu acest prilej a fost vernisată expoziția Concur-sului interjudețean de pictură „Lumină și culoare”, realizat în urma unui parteneriat între muzeu și Clubul Copiilor și Elevilor. Conform prof. Cecilia Vagner, îndrumătoarea Cercului de arte plastice de la Clubul Copiilor și Elevilor, publicul poate viziona 50 dintre cele mai bune lucrări ale unor concurenți din Iași, Dâmbovița, Suceava și Botoșani, dar și lucrări realizate de copiii fălticeneni care învață tainele desenului la cercul de pictură de la Clubul Copiilor și Elevilor și care au obținut în acest an 15 premii internaționale, și peste 20 de premii județene și interjudețene.
 

Muzeul Apelor „Mihai Băcescu” din Fălticeni funcționează din 17 august 1982, pe lângă acvarii cu pești, 9 diorame, exponate constând în diferite specii din fauna de fund a oceanelor și în special a crustaceelor, unelte necesare pescuitului, cărți și material documentar legat de viața marină ce au aparținut academicianului Mihai Băcescu, muzeul deține un glob pământesc unic pe plan mondial, prin faptul că reprezintă relieful submarin și Luna, realizată în aceeași manieră. Muzeul prezintă lumea cercetătorilor Emil Racoviță, Grigore Antipa, Paul Bujor și Ion Borcea, exponatele reliefând contribuțiile științei românești în domeniul hidro-biologiei. Participând la numeroase expoziții oceanice, descoperind numeroase specii de pești și de crustacee, acad. Mihai Băcescu a dăruit muzeului peste 700 de exponate. Toate acestea sunt expuse în două săli, ca un omagiu adus savantului Mihai Băcescu, muncii sale de cercetare. El este autor a peste 475 de lucrări științifice originale, semnate singur sau alături de colaboratori din țară și străi-nătate. Una din săli prezintă exponate care au aparținut primului muzeu din Fălticeni, ce datează din 1914. Instituția muzeală înființată atunci de către profesorul emerit Vasile Ciurea era al doilea din țară ca importanță. Vizitatorii sunt atrași, de asemenea, și de o trăsurică executată doar cu briceagul de Leon Comnino, de-a lungul a 35 de ani. Expusă în 1937 la Expoziția universală de la Paris, trăsurica impresionează și reține îndelung atenția vizitatorilor prin măiestria și migala execuției. Muzeul Apelor din Fălticeni este vizitat anual de aproximativ 30.000 de persoane, atât din țară, cât și din străinătate.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: