Deși la Suceava meningita nu pune probleme

ASP ia măsuri de prevenire a îmbolnăvirilor cu enteroviruși

La Suceava, evoluția incidenței meningitelor acute cu lichid clar este scăzută și nu pune probleme deosebite, dar ASP Suceava a atenționat ieri, în scris, toate unitățile din rețeaua medico-sanitară din județ, cu privire la anumite măsuri de prevenire ce trebuie luate pentru evitarea îmbolnăvirilor provocate de enterovirusuri. Astfel de adrese au primit și Consiliul Județean Suceava, Prefectura și toate consiliile locale din județ.
 

Ministerul Sănătății a intrat în alertă după ce, în cadrul supravegherii neuroinfecției cu virus West Nile în județele din sudul țării, în perioada 24 iunie – 18 iulie 2007 au fost confirmate, cu enterovirusul Echo, 8 cazuri de meningită din cele 154 suspecte, ultimele 4 în cursul zilei de luni. Toate cazurile suspecte au fost negative la virusul West Nile, ministerul presupunând că această creștere a numărului cazurilor de meningită din unele zone ale țării ar putea fi cauzată de alți viruși. În contextul izbucnirii unor focare de menigită la nivel național și pentru a preveni apariția unor cazuri în județ, conform cerințelor ministerului, Autoritatea de Sănătate Publică Suceava a interzis luni scăldatul în locuri neamenajate. Au fost trimise adrese primăriilor din județ pentru a informa populația cu privire la această restricție. Potrivit directoarei executive a ASP Suceava, dr. Odette Nicolae, sunt considerate „locuri neamenajate” râurile și iazurile din județ. Se per-mite scăldatul doar în bazinele de înot autorizate și în ștran-duri. Printre măsurile de evitare a îmbolnăvirii cu meningită, recomandate de MSP, menționăm intensificarea activi-tăților de supraveghere cli-nico-epidemiologică în toata țara, avertizarea administra-țiilor locale cu privire la necesitatea asigurării unor cantități de apă suficiente pentru populația din județele afectate de secetă, controlul și dezinfecția fântânilor publice și particulare din punct de vedere al calității apei în teritoriile afectate de secetă, controlul sistemelor de epu-rare a apelor reziduale, ma-nagementul corect al deșe-urilor menajere. Totodată, se recomandă cetățenilor spălarea frecventă a mâinilor, mai ales înainte de masă și după utilizarea gru-pului sanitar, consumul apei potabile numai din surse sigure, spălarea corespunzătoare a legumelor și fructelor, colectarea corespunzătoare și evacuarea zilnică a gunoiului menajer, prezentarea la medic pentru simptome ca febră, cefalee, vărsături, diaree.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: