Firme avertizate pentru neprotejarea salariaților la caniculă

La finele săptămânii trecute, inspectorii de muncă au verificat modul în care angajatorii respectă prevederile legale privind protecția angajaților la temperaturi pozitive extreme. În obiectiv au fost luate firmele de construcții și cele de panificație, salariații acestora fiind cei mai afectați de căldură.
 

Șeful Inspectoratului Teritorial de Muncă, Mihai Airinei, a declarat că au fost controlate 11 societăți, la care s-au descoperit 13 abateri de la legislație, dispunându-se tot atâtea măsuri de remediere. Întrucât abaterile nu au fost deosebit de grave, 5 firme au fost sancționate cu avertisment. Dl Airinei atrage atenția că verificările vor continua până la începutul lui septembrie, acestea fiind concentrate în perioadele cu temperaturi ce se apropie de 37 de grade Celsius. Inspectorul–șef a rea-mintit că, pe caniculă, anga-jatorii au obligația să acorde protecție prin reducerea rit-mului activităților fizice; alternarea efortului dinamic cu cel static; asigurarea ventila-ției necesare, precum și prin alternarea lucrului cu repausul la loc umbrit și cu curenți de aer. Pentru menținerea stării de sănătate a angajaților, se vor asigura câte 2-4 litri de apă minerală de persoană și schimb; echipament individual de protecție, precum și acces la dușuri. Dacă nu pot oferi toate condițiile amintite mai sus, angajatorii sunt obligați să dispună măsuri potrivit Ordonanței de urgență nr. 99/2000, adică de redu-cere a programului de muncă și eșalonare în două intervaluri a zilei de lucru. În caz contrar, administratorii riscă sancțiuni în valoare 1500 RON – 2500 RON (15 milioa-ne lei vechi-25 milioane lei vechi).

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Publicitate

 

Sumarul ediţiei: