După cazul de la Dumbrăveni, IȘJ a dispus școlilor:

Actele de violență să fie trecute într-un registru

Conducerea IȘJ Suceava a trimis școlilor din județ adrese cu serie măsuri ce trebuie luate pentru combaterea actelor de indisciplină, după cazul de la Grupul Școlar Dumbrăveni. Printre măsurile menționate într-un comunicat trimis redacției, se află aplicarea unor sancțiuni elevilor implicați în situații de violență în școală, informarea părinților cu privire la acestea, verificarea modului de efectuare a serviciului pe școală al cadrelor didactice, iar nu în cele din urmă „întocmirea unui registru de evidență a tuturor situațiilor de violență din școală, care va fi la dispoziția întregului personal, la secretariatul școlii”, precizează IȘJ. De asemenea, IȘJ a cerut școlilor să informeze imediat conducere instituției „asupra oricărui incident petrecut în școală, în care sunt implicați elevi sau ai angajați ai școlii”, și telefonic, și în scris.
 

Măsurile au fost stabilite în cadrul ședinței de vineri a Consiliului de Administrație al IȘJ, în cadrul căreia a fost prezentat și aprobat un raport al cercetărilor efectuate de inspectorat la Grupul Școlar Dumbrăveni, privitor la împrejurările și cauzele actului de violență petrecut acolo, săvârșit de doi elevi asupra altui elev, decedat ulterior. Totodată, la ședința respectivă, CA a dispus „constituirea unei comisii de cercetare a răspunderii disciplinare a personalului de conducere din cadrul grupului școlar respectiv”, alcătuită din inspectori școlari. Raportul realizat în urma anchetei IȘJ la Grupul Școlar Dumbrăveni precizează două „rânduri” de cauze ale tristului eveniment: unele ce au condus la incident, precum neîmpiedicarea deplasării elevilor agresori de la un corp de clădire la altul, inexistența în școală a unui sistem de asigurare a ordinii, altul decât orele de serviciu efectuate de dascăli. În al doilea rând, se menționează acuzele care au dus la „lipsa de informare dintre conducerea unității școlare și IȘJ”, și anume „absența directorilor din școală, nedelegarea sarcinilor de conducere de către director și nein-formarea conducerii IȘJ, ne-consemnarea incidentului în registrul de efectuare a serviciului pe școală, neinformarea conducerii școlii de către pro-fesorul diriginte asupra incidentului petrecut între elevi, despre care s-a aflat abia după deces. În ce privește persoanele vinovate de cele petrecute, raportul IȘJ îi menționează pe directorii școlii care „nu a luat măsuri suficiente de desfășurare a activității în condiții corespunzătoare”, pe dirigintele clasei a VIII-a F, în care învăța victima, fiindcă „nu a informat conducerea școlii despre incident, asu-mându-și integral comunica-rea cu familia în această pri-vință”, precum și pe diriginte-le clasei a IX-a B, din care fac parte elevii agresori, „care a știut despre incident, dar nu a informat nici el conducerea școlii”. Pentru Grupul Școlar Dumbrăveni, CA a gândit măsuri speciale, în vederea preveni-rii unor asemenea fapte, pe care le-a și transmis: legitimarea elevilor la intrare, înregis-trarea scrisă a acestora și verificarea zilnică a condicilor de evidență întocmite, prezen-ța profesorului de serviciu în timpul pauzelor, la intrarea elevilor. De asemenea, s-a dis-pus să fie analizată situația respectivă la nivelul comunității locale, cu Primăria, Poli-ția și comitetele de părinți, pentru găsirea unor soluții de asigurarea a pazei specializate în exteriorul școlii și interio-rului școlii.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: