Sindromul polonez

Autoritățile sucevene se tem ca precedentul din Polonia, țară în care disparitățile regionale s-au accentuat după aderare, să nu se repete și în România > Zonele dezvoltate și-au continuat ascensiunea, iar cele defavorizate s-au scufundat în sărăcie, la noi afectată putând fi Regiunea de Dezvoltare Nord-Est, cunoscută drept cea mai săracă din țară
Consiliul Județean Suceava vrea să profite de pe urma experienței poloneze în atragerea fondurilor europene. Potrivit președintelui administrației sucevene, Gavril Mîrza, discuții pe această tematică vor avea loc pe 31 mai, la Palatul Administrativ, când o delegație a conducerii Voievodatului Silezia din Polonia, cu care Consiliul Județean are încheiat un parteneriat de colaborare, va face o vizită în județ. „Se știe că Polonia a devenit membru al Uniunii Europene înaintea României, de aceea vrem să vedem cum au procedat polonezii în atragerea fondurilor structurale post-aderare”, a precizat, într-o conferință de presă, dl Mîrza.
 

Domnia sa și-a exprimat îndoiala că experiența polonezilor este una foarte fericită, mai ales în planul dezvoltării regionale, după aderare disparitățile dintre diversele zone ale țării accentuându-se. Luând în calcul acest precedent, președintele Mîrza și-a exprimat temerea că acest fenomen s-ar putea repeta în România. „S-a întâmplat următorul fenomen: după aderare zonele dezvoltate s-au dezvoltat și mai mult, iar cele sărace s-au adâncit în sărăcie. Mi-e frică de faptul că acest lucru se va petrece și în România. Și mai ales în Regiunea de Dezvoltare Nord-Est, din care facem și noi parte, și care este cunoscută drept cea mai săracă dintre cele 8 din țară. În acest context, afectate vor fi, mai ales, rudele noastre mai puțin favorizate, respectiv județele Vaslui și Botoșani”, a reliefat Gavril Mîrza, președintele Consiliului Județean. Cu prilejul vizitei delegației Voievodatului Silezia abordate vor fi aspecte legate de rezultatele colaborării pe până acum, vor fi stabilite obiectivele de viitor și se vor jalona reperele manifestărilor prilejuite de celebrarea împlinirii unui deceniu de la semnarea parteneriatului de colaborare dintre cele două părți.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: