Plânsul dializaților la ușa autorităților din sănătate

O delegație formată din bolnavii din zona Dornelor care fac dializă la Spitalul Județean Suceava s-a plâns ieri conducerii ASP Suceava de condițiile proaste ale ambulanței cu care sunt transportați. Sunt 9 pacienți din diverse localități din Bazinul Dornelor, unii având insuficiență renală în stadiu avansat, care vin la dializă de 3 ori pe săptămână, de la sute de kilometri, fiind nevoiți să stea înghesuiți în salvarea neîncălzită, pe unde apucă. „De 8 ani fac dializă, vin tocmai de la Neagra Șarului și nu avem un transport civilizat. Nu încăpem, doi stau pe targă, alții vin cu scaunul de acasă sau venim 200 kilometri pe lada de scule. Nu avem nici pe ce ne rezema, nu este căldură în mașină. Ieri a murit unul dintre noi din cauza drumului, atâta zdruncinat l-o nenorocit. E foarte greu să mergi după ce faci dializă în condițiile astea. Șoferul e iresponsabil, nu bate un șurub. Toate troacele hodorogesc în mașină”, ne-a precizat Mihai Danea. Bolnavii au cerut directorului ASP, dr. Alexandru Paziuc, o altă mașină, mai bună. „A promis că o să ne dea un Iveco cu niște scaune. Dar am mai fost la dumnealui acum o lună și a spus că se rezolvă, dar nu s-a rezolvat nimic”, a spus Elena Panțâru, care face dializă de 4 ani.
 

Directorul Serviciului Județean de Ambulanță Suceava, dr. Daniel Martiniuc, a declarat ieri că „pacienții au dreptate în ce privește condițiile de transport către centrul de dializă de la Spitalul Județean”. El a precizat că SJA are în evidență 200 de pacienți care au nevoie de transport pentru a face dializă, iar mijloacele de transport sunt „insuficiente și necorespunzătoare”. „Noi așteptăm în continuare dotarea promisă de Ministerul Sănătății, ca să disponibilizăm un număr de ambulanțe pentru transportul dializaților. Am încercat tot felul de soluții de compromis, dar din nimic e foarte greu să transporți 200 de pacienți. Cu ce avem la ora actuală nu reușim să facem față. Sper ca în următoarele luni să primim un număr de ambulanțe care să ne permită să dirijăm alte mașini pentru transportul dializaților, în special în zona Vatra Dornei, o zonă cu întindere mare, cu teren accidentat și mai greu accesibilă”, a declarat ieri directorul SJA. Parcul auto al SJA cuprinde 65 de ambulanțe active, din care 85% au termenul de casare depășit.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: