Podul

Mă grăbesc să scriu aceste rânduri cât mai pot culege din grădină un mănunchi de flori să le o-fer Doamnelor Elena Leonte și Catinca Agache, directoarele Bibliotecii „Gh. Asachi” din Iași, Claudia Balaban, directoarea Bibliotecii Naționale pentru copii „Ion Creangă” din Chișinău, și Alexandrina Cernov, directoarea Editurii „Alexandru cel Bun” din Cernăuți, organizatoarele unor extraordinare saloane de carte. Țin să fie ne-apărat acest soi de flori pe care știința horticolă n-a izbutit încă să le producă în afara anotimpului lor străvechi, deoarece le seamănă prin tăria culorii, a miresmei și mai ales prin curajul cu care înfruntă bruma și înghețul. Un Salon de carte este în sine o întreprindere grea, cât timp întâlnești mai des marțieni decât oameni cu funcții și bani, care să te întrebe simplu: „Cu ce vă pot ajuta?”. Și chiar să o facă.
 

Dar cu atât mai anevoioasă devine organizarea lui, când trebuie să treci granița. Nu este vorba numai de cărțile pe care le duci peste Prut sau în Bucovina de Dincolo, ci de o construcție deși grandioasă, vizibilă doar cu inima, Salonul Internațional de Cartea Românească de la Iași, cu 15 ediții la activ, Salonul de la Chișinău, și el cu precădere de Carte Românească (10 ediții), și cel de la Cernăuți, tot Internațional de Carte Românească (5 ediții), fiind, grație zbaterii, îndărătniciei, susținerii reciproce, prieteniei acestor Doamne ale Cărții, un veritabil pod de hârtie înnobilată de cuvântul tipărit, pe care slova românească poate să treacă mai ușor de la un capăt la altul al țării sale. Și nimic atât de fragil ca hârtia, și nimic atât de rezistent ca ea, poate doar aceste flori curajoase, care înfruntă vitregia vremii.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: