Statuia lui Ștefan va veghea de pe Toaca

O statuie a domnitorului Ștefan cel Mare urmează să fie ridicată pe vârful Toaca, din teritoriul orașului Gura Humorului, în această zonă întretăindu-se principalele drumuri care fac legătura între mănăstirile din Bucovina, a anunțat, luni, senatorul PNL de Suceava, Gheorghe Flutur. Dl Flutur a spus că în 2007, la 14 aprilie, se împlinesc 550 de ani de la urcarea pe tron a domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt, urmând să fie organizate mai multe acțiuni care să marcheze acest eveniment. El a anunțat că un grup de inițiativă pe care îl conduce și din care fac parte reprezentanți ai Primăriei Gura Humorului, filialei Suceava a Uniunii Artiștilor Plastici și Direcției pentru Cultură și Patrimoniu Suceava, va lansa un concurs de proiecte pentru realizarea unei statui votive a domnitorului.
 

Dl Flutur a arătat că domnitorul Ștefan cel Mare „a fost confirmat” și în campania „Mari Români” a televiziunii pu-blice, ca cel mai mare român al tuturor timpurilor, fiind la vremea domniei sale un european. „A fost un domnitor cu recunoaștere europeană. Era apărătorul creștinătății și a fost supranumit de Vatican «Atletul lui Hristos»”, a spus dl Flutur. Domnia sa consideră că, la împlinirea a 550 de ani de la urcarea pe tron, se impu-ne ridicarea unui monument, de mari dimensiuni, închinat lui Ștefan cel Mare și Sfânt. „Statuia ar urma să fie ampla-sată pe muntele Toaca, munte aflat între Obcina Mare și Ob-cina Voronețului, la distanțe aproximativ egale de mănăstirile Voroneț și Humor, nu departe de mănăstirile Moldo-vița și Sucevița”, a spus dl Flu-tur. Senatorul sucevean a adă-ugat că statuia va fi amplasată cu fața spre răsărit. El a arătat că statuia ar putea fi văzută, pe timp senin, de la zeci de ki-lometri, fiind localizată la întretăierea căilor dintre Ținutul Sucevei și Fălticenilor cu Ținuturile Câmpulungului, al Rădăuților și Bistriței Broște-nilor. „Gura Humorului este orașul mănăstirilor, aici întretăindu-se principalele dru-muri care fac legătura între mănăstirile Bucovinei”, a mai spus dl Flutur. El a precizat că în perioada următoare vor fi făcute demersuri pentru alocarea de fonduri pentru des-chiderea căilor de acces, din-spre Mănăstirea Humorului spre Sucevița și Putna, iar din-spre Voroneț spre mănăstirile Slatina și Râșca pentru a se facilita legătura între ctitoriile medievale aflate în zonă.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: