Universitatea „Ștefan cel Mare” și Universitatea Națională Cernăuți:

Două universități surori care împlinesc 16 ani de colaborare

Anul acesta se împlinesc 16 ani de când Universitatea “Ștefan cel Mare” Suceava a început colaborarea cu Universitatea Națională “Yurii Fedkovici” din Cernăuți, încheind pri-mul protocol. În 2001, între cele două universități a fost semnat un protocol pe termen nelimitat, fiind unicul, deocamdată, în cadrul relațiilor pe care universitatea suceveană le are cu alte universități străine, ne-a spus prof. univ. dr. Sanda Maria Ardeleanu, prorectorul Universității sucevene: „Dezvoltarea acestor relații, dintre universitatea noastră și Universitatea «Yurii Fedkovici», a fost specială, deosebită în raport cu ceea ce s-a întâmplat cu alte universități. Este foarte adevărat că suntem și aproape unii de alții. Am găsit o deschidere cu totul și cu totul specială la această universitate pentru dezvoltarea relațiilor cu Suceava. Ne considerăm, practic, două universități surori, chiar dacă universitatea Cernăuți reprezintă o autoritate istorică”.
 

Cea mai recentă acțiune organizată de Universitatea suceveană, prin Departamentul Relații Internaționale, condus de prof. univ dr. Sanda Maria Ardeleanu, s-a petrecut în perioada 17-18 mai, când o delegație formată din 14 universitari și studenți suceveni – membri ai cenaclului “Nicolae Tonitza” – s-au deplasat la Cernăuți. Delegația a fost primită cum se cuvine de rectorul Universității “Yurii Fedkovici, prof. univ. dr. Stepan Melniciuk, de membrii Catedrei de filologie română și clasică, de directorul Departamentului Relații Internaționale, P. Feichiuk, și de responsabila relațiilor cu România, Nicoletta Holovach. Reamintim că reprezentatele Universității Su-ceava, prof. univ. dr. S.M. Ardeleanu și lector univ. dr. Evelina Graur, au susținut două con-ferințe, în fața studenților de la Facultatea de Literatură Clasică și Română și de la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, secția de limbă engleză. De asemenea, studenții din cenaclul menționat au prezentat în Sala Diplomat Art de la Consulatul României la Cernăuți expoziția de pictură intitulată “Mărturii bucovinene”, care a cuprins 47 lucrări realizate de 11 artiști. “Atmosfera a fost deosebit de caldă, ne-am aflat ca în propria casă”, ne-a spus prof. univ. dr. Sanda Maria Ardeleanu. Cu prilejul vizitei a avut loc și o importantă întâlnire cu decani și șefii de catedră de la universitatea cernăuțeană, în vederea lansării unor propuneri de proiecte în cadrul progra-mului de vecinătate România-Ucraina-Phare CBC 2004, lansat recent în România, despre care prorectorul S.M. Ardeleanu ne-a declarat: “Am mers acolo cu 4 propuneri de proiecte, le-am prezentat colegilor noștri ucraineni, avem acordul lor, așteptăm constituirea echipelor din partea ucraineană și vom încerca să depunem câteva din aceste proiecte până la 1 august, care este termenul limită de depunere, la Biroul Regional CBC Suceava. Cu această ocazie, s-au prezentat din partea ucraineană și alte inițiative de colaborare între cele două universități, cum ar fi participarea profesorilor și studenților suceveni la manifestări științifice organizate de Universitatea «Yurii Fedkovici», până la sfârșitul anului și în anul academic următor, precum și sărbătorirea în comun, începând cu 2007, a Zilei Europei”. Interclocutoarea noastră ne-a mai informat că, în cadrul acestor relații, se așteaptă “vizita-replică” la Suceava a celor de la Cernăuți, precum și organizarea la noi a unei expoziții de artă, promisă de conducerea Facultății de Artă și Meșteșuguri de la “Yurii Fedkovici”: “Invitația noastră a fost lansată pentru 9-19 iulie, urmează ca partea ucraineană să decidă”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: