Fălticeni

PUZ modificat – bloc privat de locuințe

După ce au discutat în două ședințe (una ordinară și una extraordinară) modificarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) – zona centrală a municipiului Fălticeni și a Planului Urbanistic de Detaliu (PUD) pentru realizarea unui bloc privat de locuințe pe strada Mihai Eminescu, deliberativul făltice-nean și-a dat acordul. Înainte de a începe ședința din aprilie, pe masa consilierilor locali apăruse un proiect de HCL pentru modificarea planurilor urbanistice din muni-cipiul Fălticeni, zona centrală, cu scopul construcției unui bloc privat de locuințe, în trei tronsoane, cu regim de înălțime subsol+parter+3 etaje+mezanin. Proiectul a fost amânat, la propunerea președin-telui Comisiei de urbanism, Du-mitru Ifitime, din „dorința și necesitatea de a lăsa un spațiu de timp pentru a studia această proble-mă…” La numai o săptămână, proiectanții au rezolvat și singura teamă de gândire propusă de consilierul local, regimul de înălțimea al clădirii.
 

„Căminul liceului este cu 3 nivele, blocul se ridică la 6 nivele. Există riscul ca, în această mare de verdeață, să fie foarte înalt în comparație cu celelalte case de pe strada respectivă”, a spus Dan Dascălu. Conform arh. Georgiana Prisăcari, unul dintre realizatorii proiectului, este vorba de „o locuință colectivă”, cu regim de înălțime mediu, căreia i se va asigura, la subsol, parcare, în blo-cul cu 3 tronsoane fiecare aparta-ment încălzindu-se cu centrală pro-prie. Nici la a doua ședință a CL, deși au fost lămurite în cadrul de-plasării în teren toate problemele ridicate în ședința din aprilie, nu toți consilierii locali erau convinși pentru ce își dau votul. „Era bine și normal ca astăzi să fie prezentă arhitecta… (…) Eu nu-mi dau votul pe pielea ursului din pădure. Dacă eu sunt interesat de o construcție, vin și mă bat aici”, a spus consilierul Vasile Moroșanu. Mirat de atitudinea consilierilor, care au mai adăugat că apartamentele de 60 – 80 mp fiecare sunt prea mici, pri-marul Vasile Tofan a spus că „proiectul a fost făcut din nou, după discuția cu Comisia de urbanism. Și așa suntem rupți în fund și nu vine nimeni să facă o investiție în Fălticeni, dăm cu piciorul și la aceste 50 de apartamente, pentru că nu a venit doamna arhitect? Dacă ar fi să ne luăm după aceste norme, după suprafața fiecărui apartament, ar trebui să dărâmăm mai bine de jumătate de oraș, pentru ca unul are apartamentul de 80 mp sau de 60, altul are casa la un metru de a vecinului etc. Aspectul pe care trebuie să îl luăm în considerație este că cineva vrea să facă ceva în oraș; vor fi totuși 50 de apartamente, pe care le vor vinde, le vor închiria sau treaba lor ce vor face cu ele. Dar 50 de familii nu vor mai veni la Primărie să ceară o casă”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: