O autoritate națională pentru protecția pensionarilor

Pensionari și reprezentanți ai unor instituții publice cu activități în domeniul protecției vârstnicilor s-au aflat față în față, săptămâna trecută, pentru a identifica problemele cu care primii se confruntă și a găsi unor soluții pentru îmbunătățirea vieții lor. Toate acestea s-au discutat cu prilejul mesei rotunde ,,Pensionarul – factor activ în comunitate”, organizată de Societatea Doamnelor Bucovinene, în cadrul proiectului finanțat de Ambasada Olandei la București, ne-a informat Mihaela Grosu, președintele societății. „La această întâlnire au participat reprezentanți ai organizațiilor de pensionari din județul Suceava, ai societății civile, pensionari, reprezentanți ai Consiliului Județean, ai Primăriei municipiului Suceava, ai Poliției de proximitate, DSP, Casei Județene de Pensii, Casei de Asigurări de Sănătate și ai Spitalului Județean Suceava, precum și invitați din București: președintele Federației Naționale a Sindicatelor Pensionarilor din România, dl Vasile Cazan, care a reprezentat și Consiliul Național al Persoanelor Vârstnice, dna Emilia Roșu – președinta comisiei de femei din cadrul FNSP, dl Nicolae Nedelcu – președinte al Asociației „Expresul CFR” București și dna Maria Cazan, reprezentantă a CNFR București.
 

Din dezbateri s-au desprins o serie de propuneri cum ar fi: > crearea unor spitale cu sectoare de îngrijiri paleative, sectoare pentru protezare și dezvoltarea sectorului gerontologie-geriatrie, dezvoltarea serviciilor de asistență și îngrijiri comunitare și îngrijiri la domiciliu; > înființarea de cluburi pentru pensionari, proiecte de comunicare între generații, activități de implicare a școlii în educația tinerilor vizavi de respectul față de persoanele vârstnice. Dl dr. Iețcu Ioan a solicitat Societății Doamnelor Bucovinene implicarea în ,,revigorarea Universității Vârstei a treia, înființată în anii 1988-1989 la Suceava, de către regretatul prof. univ. dr. Gheorghe Crețeanu, tatăl dlui dr. Mihai Crețeanu”, ne-a informat Mihaela Grosu. La finalul întâlnirii, dl Vasile Cazan a prezentat studiul „Administrația publică în sprijinul vârstnicilor”, realizat de către Consiliul Național al Persoanelor Vârstnice, propunând în cadrul lui câteva strategii naționale privind protecția socială a persoanelor vârstnice, realizarea cadrului legislativ în vederea exercitării profesiei de îngrijitor comunitar și asistent comunitar, dezvoltarea în subordinea primăriilor a unor servicii sociale de strictă necesitate pentru persoanele vârstnice, aplicarea de corecții pozitive sistemului public de pensii și de asigurări sociale, înființarea Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor Vârstnice și a activității de monitorizare și control a aplicării legislației referitoare la vârstnici. „Cu același prilej, în prezența dnei Stela Acatrinei, vicepreședinte al CJ Suceava, și a dnei viceprimar Angela Zarojanu, a fost decernat, din partea Societății Doamnelor Bucovinene, titlul de ,,Doamnă Bucovineană” americancei Mary Sebert, voluntar Peace Corps, pentru cei 3 ani de activitate consacrați dezvoltării și promovării de servicii medico-sociale de calitate adresate vârstnicilor din județul Suceava”, ne-a mai spus Mihaela Grosu.

Print Friendly, PDF & Email
Etichete:

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: